Znáte to, vaříte oběd a chcete ho trochu víc dochutit. Sáhnete po pepři a chilli a najednou vám ujede ruka a říkáte si, že je to v pohodě. No jenže není a vy běžíte se zchladit mlékem a čímkoliv co je po ruce. A teď si představte, že to nebylo nejpálivější jídlo na světě.
Phaal kari
Pokrm pochází z Indie a ti, kteří se pokouší sníst tohle ohnivé monstrum, které je považováno za nejvíce ostré jídlo na planetě, často musí podepsat formulář, který chrání restauraci v případě problémů. Obsahuje známou papričku Bhut jolokia, která se řadí mezi nejpálivější papriky na světě.
Co Phaal kari obsahuje
Pochází z indických restauraci ve Spojeném království. Jeho základem je jehněčí maso s přídavkem rajčat, zázvoru, česneku, chilli prášku, rajčatového protlaku, koření garam masala, mletého kmínu a koriandru, pískavice, cibule, ale hlavně 3 Bhut Jolokia papričky. Není divu, že tento pokrm vám zatopí pod kotlem, když má paprička 1 000 000 SHU
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/06/phaal-kari-705x1024.jpg)
Co s vámi dělá velmi ostré jídlo
U zdravých lidí ostré jídlo pravděpodobně nezpůsobí poruchy zažívacího traktu. Pálivé papričky obsahují rostlinný alkaloid Kapsaicin, který je zodpovědný za pálivost. Zaktivují se na jazyku receptory bolesti a tepla. Kapsaicin přiměje mozek, aby si myslel, že došlo skutečně ke změně teploty v těle a tělo se snaží ochladit například: pocením, rychlým dýcháním a zvýšením produkcí slin, hlenu a slz. Pro mírnější pálení je vhodné mléko, lžíce zmrzliny nebo avokádo. Cca po 20 minutách vás tento pocit přejde.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/06/ostre-papricky-1024x683.jpg)
Tabulka stupně pálivosti papriček
Pálivost se udává ve Scovilleovy stupnice (SHU), která odpovídá přítomnému Kapsaicinu
Jednotka SHU | Paprička |
2 200 000 | Carolina Reaper |
2 009 231 | Trinidad Moruga Scorpion |
1 041 427 | Bhut Jolokia |
100 000 – 350 000 | Habanero |
2 500 – 8 000 | Jalapeño |