Další

Kdy stříhat meruňku a jak tvarovat koruny?

Kdy stříhat meruňku a jak tvarovat koruny?

Stříhání meruňky je nejlepší provést na jaře, předtím než začne růst. Ideální doba pro prořezávání je v únoru nebo březnu, pokud jsou teploty nad bodem mrazu. Tímto způsobem má meruňka dostatek času se zahojit a připravit se na nový růst.

Jak tvarovat koruny meruňky?

Při tvarování koruny meruňky je důležité odstranit všechny větve, které rostou směrem dolů nebo proti středu stromu. Hlavním cílem je vytvořit otevřenou a vzdušnou korunu, která umožňuje slunečnímu světlu proniknout a přístup vzduchu. To pomáhá snižovat riziko vzniku chorob a zvyšuje kvalitu plodů.

Postup stříhání: 

  • Odstraňte všechny větve rostoucí směrem dolů nebo proti středu stromu.
  • Udržujte otevřenou korunu pro lepší osvětlení a cirkulaci vzduchu.
  • Vyřízněte větve, které se protínají nebo tvoří těsné úhly.
  • Ponechte silné, zdravé větve, které rostou směrem nahoru a do stran.
  • Nezapomeňte na pravidelné prořezávání každý rok, aby se udržela správná struktura koruny.
orange fruit on tree during daytime

Základní postup pro prořezávání meruňky:

Krok prořezáváníČas
Odstranění mrtvých a nemocných větvíKdykoli
Prořezání větví rostoucích dolůÚnor a březen
Tvarování korunyÚnor a březen

Tabulka zobrazuje doporučené časy pro jednotlivé kroky prořezávání meruňky. Odstranění mrtvých a nemocných větví je možné provádět kdykoli během roku. Prořezání větví rostoucích dolů a tvarování koruny je nejlepší provést v únoru a březnu, před začátkem vegetačního období meruňky. 

red and green fruit on tree during daytime

Pravidelné prořezávání meruňky je klíčové pro udržení zdraví stromu a zajištění hojné sklizně. Dodržování správného časování a techniky prořezávání pomáhá stimulovat růst a zvyšuje odolnost stromu vůči chorobám a škůdcům. Buďte opatrní při prořezávání a nezapomeňte se informovat o konkrétních potřebách a zvyklostech různých odrůd meruňky, které mohou mít specifické požadavky na stříhání.