Škvarkovka je tradiční česká pomazánka, která se, jak už název napovídá, vyrábí z vepřových škvarků. To jsou zbytky tuku, které vznikají při vaření masa. Pomazánka je velmi výživná a obsahuje velké množství bílkovin a tuků, díky čemuž je velmi vydatná a chutná.
Škvarková pomazánka s cibulí
Budete potřebovat:
- 200 g škvarků
- 1 cibule
- 100 g másla
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 4 stroužky česneku
Postup přípravy:
Na pánvi zahřejte máslo, vložte najemno nakrájenou cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte škvarky a smažte je s cibulí, dokud nejsou křupavé. Ochuťte solí, mletým kmínem, mletou paprikou, česnekem a promíchejte. Nechte pomazánku vychladnout na pokojovou teplotu.
Škvarková pomazánka s křenem
Budete potřebovat:
- 200 g škvarků
- 100 g tučného tvarohu
- 2 lžičky nastrouhaného křenu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
Postup přípravy:
Škvarky důkladně rozmixujte v mixéru nebo je najemno nastrouhejte. Přidejte tvaroh a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Přidejte nastrouhaný křen, sůl a pepř a znovu promíchejte. Nechte pomazánku vychladnout v ledničce.
Klasická škvarková pomazánka s cibulí a kmínem
Budete potřebovat:
- 200 g škvarků
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 50 g másla
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup přípravy:
Na pánvi zahřejte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte škvarky a smažte je s cibulí, dokud nejsou křupavé. Přidejte mletý kmín, sůl a pepř a promíchejte. Nechte pomazánku vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte nasekanou petrželku a promíchejte.
Servírování
Škvarkovou pomazánku lze podávat na topinkách, s chlebem, krekry nebo sušenkami. Také se používá jako dip pro zeleninu nebo smažené kousky. Je to oblíbená pochoutka na různé společenské akce a oslavy, ale můžete si z ní udělat i skvělou svačinu.