Recepty

Večeře z brambor: 3 recepty pro rok 2024

Večeře z brambor: 3 recepty pro rok 2024

Brambory jsou velmi vděčné jídlo. Pokud je zkombinujete se správnými surovinami vůbec nevadí, že si je dáte na večeři. Navíc skvěle zasytí. Zkuste některý z naších receptů.

  • Pečená brambora se sýrem, zakysanou smetanou, opečenou slaninou a pažitkou
  • Extra křupavé kořeněné brambory
  • Bramborový bylinkový quiche

Pečená brambora se sýrem, zakysanou smetanou, opečenou slaninou a pažitkou

Recept je jednoduchý v podstatě se jedná o jednu velkou pečenou bramboru ve slupce, která je po upečení rozpůlena na půl. Brambory před pečením lehce potřete olejem nebo sádlem.

Půlky upečených brambor vydlabejte a vedle v misce smíchejte například s čedarem nebo jiným oblíbeným sýrem. Pak směs vraťte do bramborové slupky. Servírujte se zakysanou smetanou posypané opečenou slaninou a pažitkou.

Extra křupavé kořeněné brambory

Tento recept je velmi chutný ale zároveň velmi jednoduchý. Nejprve si uvařte brambory ve slupce, čím menší, tím lepší.

Jakmile jsou brambory měkké, rozmáčkněte je na tenko na pánvi s olejem nebo sádlem a z každé strany opečte do zlatova. Brambory můžete na závěr jen posolit nebo posypat trochu kořením na americké brambory, pokud máte rádi. Můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu.

Bramborový bylinkový quiche

Pokud máte více času a chcete skutečně plnohodnotnou bramborovou večeři, pak jistě oceníte recept na bramborový quiche, který je vhodný tak pro lidi s intoleranci na lepek.

Brambory nakrájené na tenké plátky v míse smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Poté je neskládejte do pečicí formy, ideálně kulaté, dokud nezakryjete celé dno. Jednotlivé plátky by se měli překrývat přibližně 1 cm. Pečte do změknutí přibližně 10 minut.

Mezitím si vyšlehejte 3 vejce, přidejte 200 ml mléka a 200 ml smetany. Přidejte sůl. Nalijte směs na změklé brambory. Přidejte bylinky například tymián, rozmarýn a pečte dalších 40 minut, dokud nebude vaječná směs hotová. Podávejte vychladlé nebo studené.