Recepty

Rychlý jablečný koláč s tvarohem: zvládnete ho do 40 minut

Rychlý jablečný koláč s tvarohem: zvládnete ho do 40 minut

Čekáte návštěvu a nemáte žádný zákusek, kterým byste pohostili ke kávě? Zkuste tento jednoduchý a rychlý recept, kterým zaručeně ohromíte a budete považována za dobrou hospodyňku. Stačit vám bude jen pár základních surovin, které jistě najdete ve spižírně.

Ingredience na těsto

  • 240 gramů polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 150 gramů másla
  • 1 vejce
  • 30 gramů cukru
  • 2-3 lžíce zakysané smetany

Ingredience na náplň

  • 3-4 středně velká jablka
  • 200 gramů tvarohu
  • 40 gramů cukru
  • 1 vejce
  • 30 gramů rozpuštěného másla
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup

  1. Nejprve si připravte, které je potřeba nechat chvilku odležet v chladu. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte máslo. Nyní zapracujte máslo do mouky. Pokud nemáte změklé máslo, použijte ruky. Pokud vám máslo stihlo změknout, můžete použít mixér. Směs by měla mít strukturu drobenky.
  2. Do „drobenky“ přidejte vajíčko, cukr a zakysanou smetanu. Všechny suroviny pečlivě spojte, až vám vznikne tužší těsto. Takto vzniklé těsto zabalte do folie a vložte do ledničky odležet.
  3. Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň do koláče. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky a pokud chcete zabránit zhnědnutí, lehce nakrájená jablka zakápněte citronovou šťávou. Tvaroh smíchejte s cukrem, vajíčkem a ostatními surovinami.
  4. Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jendu polovinu vraťte zpět do lednice a druhou rozválejte tak, abyste zakryla dno pečicí nádoby (množství je ideální na plech o velikosti cca 20×30 cm).
  5. Na první půlku těsta na plechu navrstvěte tvarohovou směs a naskládejte nakrájená jablka.

Tip: Podle chuti přidejte také oříšky, skořici nebo rozinky.

  • Druhou polovinu těsta vyjměte z lednice a nastrouhejte na povrch koláče.
  • Pečte v předem rozehřáté troubě na 180°C do zlatova přibližně 30 minut.