Makroživiny jsou látky, které naše tělo potřebuje přijímat ve velkém množství, aby mělo dostatek energie a dokázalo udržovat základní životní funkce v chodu. Patří k nim především bílkoviny, tuky a sacharidy.
Plněné cukety
Doba přípravy: 45 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 4 střední cukety
- 500g mletého kuřete
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 2 stroužky protlačeného česneku
- 1 hrnek omáčky na těstoviny
- ¼ hrnku strouhaného parmazánu
- ½ hrnku strouhané mozzarelly
Troubu předehřejte na 200°C. Vymažte zapékací misku máslem nebo olejem. Na velkou nepřilnavou pánev dejte kuře, přidejte sůl a pepř a promíchejte. Smažte 8 až 10 minut, dokud maso není propečené. Snižte teplotu na minimum a přidejte česnek, za stálého míchání smažte 1 minutu. Přidejte omáčku na těstoviny, za občasného míchání nechejte na plotně 3 minuty. Zatímco se kuře vaří, rozřízněte cukety na poloviny a lžící vyberte semínka. Do cukety vložte kuřecí směs, posypejte parmazánem a mozzarellou. Vložte do zapékací misky, tu přikryjte alobalem a dejte na 35 minut péct.
Kuře v sezamu a medu s brokolicí
Doba přípravy: 35 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- ⅓ hrnku kuřecího vývaru
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 protlačené stroužky česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 svazky brokolice
- sůl a pepř
- 1 balení basmati rýže
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 svazek nakrájené jarní cibulky
Zahřejte 1 lžíci oleje ve velké pánvi nebo woku na vysokou teplotu. Přidejte chřest a brokolici a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání restujte 4 – 5 minut, dokud nezměkne. Přendejte chřest a brokolici na čistý talíř a vraťte pánev na oheň. Přidejte zbývající lžíci oleje do pánve spolu s kuřecím masem. Kuře osolte a opepřete. Za občasného míchání 5 – 6 minut restujte, dokud není kuře propečené. Vmíchejte omáčku z medu a citronu, kuře v ní rovnoměrně obalte a vařte 1 minutu. Odstavte pánev z plotýnky, rozdělte rýži, zeleninu a kuře rovnoměrně do 4 misek. Poté ihned podávejte, nebo zakryjte a skladujte v lednici až čtyři dny.