Čokoládové bábovky nebo piškotové buchty jsou sice výborné, občas každý z nás ale zatouží po změně. Pokud hledáte rychlý recept na super buchtu, vyzkoušejte tento citrónový. Jedná se o recept, který chutná trochu netradičně, zaručeně s ním ale zabodujete. Příprava je navíc velmi snadná.
Budete potřebovat
- 1 hrnek másla
- 2 hrnky cukru
- 4 vejce
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce citronové kůry
Postup
Samotný postup je velmi jednoduchý. V jedné misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, citronovou kůru, sůl, kypřící prášek do pečiva a mléko. Ve druhé vyšlehejte sníh, a poté spolu s moukou po částech přimíchávejte do těsta.
Můžete přihodit také sušené levandulové květy. Levandule se k citronové příchuti výborně hodí, a desert tak získá zajímavější nádech.
V horkovzdušné troubě pečte přibližně na 180 °C asi 45 minut (u bábovkových forem na 165 °C cca hodinu).
Glazé
Tento recept na super buchtu by nebyl úplný, kdybyste ji podávali suchou. Nahoru se hodí udělat ještě takzvané glazé.
- ¼ hrnku citronové šťávy
- ½ lžičky citronového extraktu (lze vynechat)
- 1 ½ hrnu moučkového cukru
Citronovou šťávu, extrakt i prosátý cukr smíchejte a nalijte na vychladlou buchtu. Počkejte až se vytvoří krustička a můžete podávat. Díky kombinaci sladkého a kyselého je tento recept poměrně výrazný, výborně se proto hodí k hořké kávě.
Tip na závěr
Tento recept je ideální také do bábovkových forem. V současnosti je jejich nabídka opravdu široká a krásné kousky seženete už za pár stovek. Pokud ovšem chcete sáhnout po originálu, musíte zainvestovat do forem značky Nordic Ware. Přestože je mnoho značek napodobuje, v kvalitě nemají obdoby. Na jejich stránkách navíc najdete mnoho výborných receptů včetně této citrónové buchty s levandulí.