Sůl je nedomyslitelnou součástí každého pokrmu. Ať už se jedná o buchty nebo omáčky, vždy se používá alespoň špetka soli. Jak ale postupovat, pokud jste připravili výbornou omáčku a na závěr ji prostě přesolili?
- Přidejte kyselost
- Přidejte sladkost
- Přidejte mléčný výrobek
- Přidejte jíšku
- Trik s bramborou
Přidejte kyselost
Kyselá chuť citrónu, rajčat nebo octa dokáže zneutralizovat slanou chuť. Postupně přidávejte kyselou ingredienci, která se nejlépe chutí hodí k vašemu pokrmu – do koprové omáčky se bude hodit ocet, do svíčkové zase citronová šťáva apod. Pokud váháte a máte doma k dispozici chuťově neutrální rýžový nebo bílý vinný ocet, přidejte jako kyselou složku právě tyto. Kyselou ingredienci přidávejte po troškách a vždy dobře rozmíchejte a také ochutnejte.
Přidejte sladkost
Opět záleží na typu omáčky, kterou zrovna připravujete. Sladká chuť je v některých omáčkách žádoucí a v jiných spíše ne. Sáhnout můžete po výraznějších sirupech, jako je například javorový nebo datlový, ale pokud vaše omáčka není jedním z orientálních receptů, sáhněte raději po hnědém nebo ještě obyčejnějším krystalovém cukru.
Přidejte mléčný výrobek
Smetana dokáže opravdové divy. Jednak dokáže oklamat vaše chuťové pohárky, protože je tučná, ale pokud použijete zakysanou smetnu, přidáte kromě tuku také kyselou chuť, která také eliminuje podstatnou část slané chuti. Obdobně jako smetana vám pomůže také máslo.
Přidejte jíšku
Pokud vaříte omáčku, jejíž základ je vývar a následně se přidává jíška, nemusíte mít obavy a možná jste zachráněni. Jíška z másla a mouky totiž dokáže zázraky a po zahuštění omáčky jíškou už nebude tak slaná.
Trik s bramborou
Naše babičky zastávají názor, že slanost pokrmu dokáže stáhnout také nastrouhaná brambora, která omáčku nejen zahustí, ale také dokáže absorbovat slanost. Tento mýtus však už vyvracejí někteří šéfkuchaři. Spíše, než slanost brambory natáhnou slanou vodu, kterou následně musíte doplnit, což může snížit slanost omáčky.