Pokud máte rádi ořechové zákusky, které jsou sladké, vláčné a přitom krásně křupavé, vyzkoušejte tento ořechový koláč na plech se sněhem z bílků. Je snadný na přípravu, neušpiníte moc nádobí a je i rychle upečeno. Koláč je tak vhodný pro rychlou přípravu, když čekáte návštěvu. Navíc vlašské ořechy jsou pro tělo velmi zdravé, takže nemusíte mít výčitky z mlsání.
Suroviny
Na těsto:
120 g | Moučkového cukru |
150 g | Mletých vlašských ořechů |
2 | Vejce |
3 | Žloutky |
50 g | Rozinek |
50 g | Hladké mouky |
Na sníh:
120 g | Moučkového cukru |
3 | bílky |
1 | Vanilkový cukr |
80g | Nasekaných vlašských ořechů |
Postup přípravy a pečení
- Dvě celá vejce a 3 žloutky ušleháme společně se 120 g moučkového cukru, přidáme mouku, 150 g mletých ořechů a 50 g rozinek. Vytvoříme kompaktní tekuté těsto.
- Předehřejeme si troubu na 220°C. Těsto nalijeme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech o velikosti cca 20 x 30 cm. Vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme těsto cca 10 minut.
- Během první části pečení si ušleháme sníh ze tří bílků, vmícháme do něj moučkový cukr společně s vanilkovým cukrem došleháme.
- Napůl upečené těsto vyndáme z trouby, pomažeme vyšlehanou směsí z bílků a posypeme sekanými vlašskými ořechy. V troubě pečeme dalších 10 minut.
Proč jíst vlašské ořechy?
Vlašské ořechy jsou malé energetické poklady, které mohou přinést našemu tělu mnoho prospěšného. Jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a cév, snižují záněty a podporují mozkovou funkci. Díky obsahu antioxidantů, jako je vitamín E a polyfenoly, napomáhají boji proti volným radikálům a mohou chránit buňky před poškozením. Vlašské ořechy také obsahují minerály, jako je zinek a měď, které jsou důležité pro imunitní systém a metabolismus. Jejich pravidelná konzumace může přispět k celkovému zdraví a pohody lidského organismu.