Další

Ochutnejte podzim: Recepty a nápady pro starší ženy, jak si užít každý podzimní den

Ochutnejte podzim: Recepty a nápady pro starší ženy, jak si užít každý podzimní den

Podzimní čas může být nádherný, ale také sychravý. Jak si užít každý podzimní den? Inspirujte se našimi tipy.

Zahalte se do hygge

Hygge styl je dánský způsob bydlení. Je útulný a velmi příjemný, ideální volba právě pro podzimní čas. Nemusí se však jednat pouze o styl úpravy interiéru. Hygge může být také mihotavý plamen svíčky, oblíbený šálek horkého čaje nebo něco dobrého na zub. Hygge je však také příjemné posezení s rodinou nebo přáteli. Hygge je životní filozofie. Tu navozují přírodní druhy materiálů, barvy v neutrálních odstínech, měkké vlněné přikrývky nebo již výše zmiňované mihotající plamínky svíček, třeba s příjemnou vůní.

Uvařte si třeba dýňovou polévku

Podzim je čas dýní. Proč si tedy tento, někdy sychravý, čas nezpříjemnit dobrou dýňovou polévkou. Jak ji připravit? Přinášíme jeden z mnoha receptů.

Suroviny pro přípravu polévky:

  • dýně oloupaná a nakrájená na kostky – hokaidó, máslová nebo muškátová
  • 2 mrkve
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • olivový olej
  • smetana na vaření
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá šťáva z pomeranče
  • česnek – nemusí být

Postup přípravy:

Cibuli orestujeme na olivovém oleji. Přidáme pokrájenou dýni a mrkev. Lehce opečeme. Podlijeme vodou, přidáme zázvor, osolíme a opepříme a vaříme do změknutí. Zázvor vyndáme. Dýni a mrkev rozmixujeme a vzniklé pyré vmícháme do zeleninového vývaru. Přilijeme smetanu a pokud chceme, tak nalisovaný česnek. Necháme provařit. Přimícháme pomerančovou šťávu.

Před podáváním posypeme polévku na talíři opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky a můžeme přidat i krutony nebo rozdrobený sýr feta.

Vychutnejte si dobrý svařák

Dobrý svařák nás zahřeje během chladných podzimních dnů.

Suroviny pro přípravu:

  • červené víno
  • cukr podle chuti
  • koření – kousek skořice, 3 celé hřebíčky, 0,5 badyánu, několik zrnek kardamonu
  • citronová kůra
  • pomerančová kůra

Postup přípravy:

V kastrolu připravíme světlý karamel. Zalijeme malým množstvím vína, přidáme koření, citronovou a pomerančovou kůru a povaříme. Přilijeme zbytek vína a necháme prohřát.