Recepty

Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob: tyto recepty si zamilujete

Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob: tyto recepty si zamilujete

Vajíčková pomazánka je klasickým pokrmem, kterým si můžete zpestřit snídani, svačinu nebo lehký oběd. Je to jednoduchý a chutný způsob, jak využít vajíčka a vytvořit lahodný pokrm, který si oblíbí celá rodina. Zde máte několik receptů na dokonalou vajíčkovou pomazánku, kterou si zamilujete na první ochutnání.

Klasická vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 4 vařená vajíčka
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Nasekaná petrželka na ozdobu

Postup:

Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V misce smíchejte nakrájená vajíčka, majonézu a hořčici. Dobře promíchejte. Pomazánku osolte a opepřete podle své chuti. Hotovou pomazánku podávejte na chlebu a ozdobte nasekanou petrželkou.

Avokádovo-vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 2 vařená vajíčka
  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Mletá paprika na ozdobu

Postup:

Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Avokádo oloupejte, odstraněte pecku a rozmixujte dohladka s citronovou šťávou. Přidejte nasekaný česnek, nakrájená vajíčka, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte na toustovém chlebu a ozdobte mletou paprikou.

Vajíčková pomazánka s bylinkami

Ingredience:

  • 4 vařená vajíčka
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce jemně nasekaných bylinek (např. pažitka, kopr, petrželka)
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Vařená vajíčka oloupejte a nadrobno nakrájejte. V misce smíchejte nakrájená vajíčka, zakysanou smetanu, hořčici a jemně nasekané bylinky. Pomazánku osolte a opepřete podle své chuti. Hotovou pomazánku můžete servírovat například na křupavém pečivu nebo toustovém chlebu.

Vajíčková pomazánka se zeleninou

Ingredience:

  • 4 vařená vajíčka
  • 1/2 papriky (červené, žluté nebo zelené), nakrájené na malé kousky
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Křupavé pečivo na podávání

Postup:

  1. Vařená vajíčka oloupejte a nadrobno nakrájejte.
  2. Do mísy dejte nakrájená vajíčka, papriku, nasekaný česnek a zakysanou smetanu.
  3. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  4. Pomazánku servírujte na křupavém pečivu jako chutnou a osvěžující svačinu.

S těmito recepty na vajíčkovou pomazánku si můžete vytvořit lahodný a výživný pokrm, který můžete podávat k snídani, svačině nebo jako lehký oběd. Bílkoviny z vajec dodají potřebnou energii a nasycení, zatímco různé přísady dodají pomazánce výraznou chuť a pestrost. Nechte svou kreativitu volně plynout a zkuste si vytvořit vlastní variace na tento tradiční pokrm!