Recepty

Nejlepší moučníky z jablek: 2 tipy na recepty

Nejlepší moučníky z jablek: 2 tipy na recepty

Jablka patří mezi oblíbené a všestranné ovoce, které lze využít i při přípravě lahodných moučníků. Pokud máte rádi sladké dezerty a chuť jablek, máme pro vás dva skvělé recepty na moučníky, které si zamilujete.

Jablečný koláč s oříšky a skořicí

Ingredience:

  • 3 středně velká jablka, oloupaná a na tenké plátky nakrájená
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • ½ šálku ořechů (vlašské, lískové nebo mandle), nasekaných
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¾ šálku cukru
  • ½ šálku másla, rozpuštěného
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Předehřejte troubu na 180°C a vymažte plech máslem. Ve velké míse smíchejte mouku, ořechy, skořici, sůl, kypřící prášek a jedlou sodu. V jiné misce smíchejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt. Poté přidejte na tenké plátky nakrájená jablka a promíchejte. Přidejte mokré ingredience ke směsi suchých ingrediencí a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Těsto rozprostřete na plech a pečte asi 40-45 minut, dokud koláč není zlatavý a propečený. Nechte koláč vychladnout a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.

Jablečný krupicový dort s karamelovou polevou

Ingredience:

  • 4 středně velká jablka, oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky
  • 1 šálek jemné krupice
  • ½ šálku másla
  • ½ šálku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Špetka soli

Karamelová poleva:

  • ½ šálku cukru
  • ¼ šálku másla
  • ¼ šálku smetany
  • Špetka soli

Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu máslem. V hrnci smeltě máslo, přidejte krupici a smažte krátce, dokud krupice není lehce zlatavá. Přidejte nakrájená jablka a vařte krátce, dokud nejsou měkká. Nechte vychladnout. Ve velké míse smíchejte cukr, vanilkový extrakt, vejce, kypřící prášek a špetku soli. Přidejte směs krupice s jablky a promíchejte. Těsto přeneste do formy a pečte asi 30-35 minut, dokud dort není zlatavý a propečený.

Mezitím připravte karamelovou polevou: V hrnci rozpusťte cukr, přidejte máslo, smetanu a špetku soli. Míchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Po upečení dort nechte vychladnout, polevou ho přelijte a nechte ztuhnout. Podávejte s kávou nebo čajem jako lahodný dezert.

Jablečné moučníky nabízejí vynikající způsob, jak spojit sladkou chuť jablek s lahodnými moučníky. Zkuste tyto dva recepty a užijte si chvíle plné vůně a chuti tohoto oblíbeného ovoce. Jablečné dezerty jsou ideální pro podzimní období, kdy jsou jablka hojně dostupná a plná chuti.