Vajíčková pomazánka je klasickým pokrmem, kterým si můžete zpestřit snídani, svačinu nebo lehký oběd. Je to jednoduchý a chutný způsob, jak využít vajíčka a vytvořit lahodný pokrm, který si oblíbí celá rodina. Zde máte několik receptů na dokonalou vajíčkovou pomazánku, kterou si zamilujete na první ochutnání.
Klasická vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 4 vařená vajíčka
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička hořčice
- Sůl a pepř dle chuti
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Postup:
Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V misce smíchejte nakrájená vajíčka, majonézu a hořčici. Dobře promíchejte. Pomazánku osolte a opepřete podle své chuti. Hotovou pomazánku podávejte na chlebu a ozdobte nasekanou petrželkou.
Avokádovo-vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 2 vařená vajíčka
- 1 zralé avokádo
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- Sůl a pepř dle chuti
- Mletá paprika na ozdobu
Postup:
Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Avokádo oloupejte, odstraněte pecku a rozmixujte dohladka s citronovou šťávou. Přidejte nasekaný česnek, nakrájená vajíčka, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Pomazánku podávejte na toustovém chlebu a ozdobte mletou paprikou.
Vajíčková pomazánka s bylinkami
Ingredience:
- 4 vařená vajíčka
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce jemně nasekaných bylinek (např. pažitka, kopr, petrželka)
- 1 lžička hořčice
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
Vařená vajíčka oloupejte a nadrobno nakrájejte. V misce smíchejte nakrájená vajíčka, zakysanou smetanu, hořčici a jemně nasekané bylinky. Pomazánku osolte a opepřete podle své chuti. Hotovou pomazánku můžete servírovat například na křupavém pečivu nebo toustovém chlebu.
Vajíčková pomazánka se zeleninou
Ingredience:
- 4 vařená vajíčka
- 1/2 papriky (červené, žluté nebo zelené), nakrájené na malé kousky
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce zakysané smetany
- Sůl a pepř dle chuti
- Křupavé pečivo na podávání
Postup:
- Vařená vajíčka oloupejte a nadrobno nakrájejte.
- Do mísy dejte nakrájená vajíčka, papriku, nasekaný česnek a zakysanou smetanu.
- Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Pomazánku servírujte na křupavém pečivu jako chutnou a osvěžující svačinu.
S těmito recepty na vajíčkovou pomazánku si můžete vytvořit lahodný a výživný pokrm, který můžete podávat k snídani, svačině nebo jako lehký oběd. Bílkoviny z vajec dodají potřebnou energii a nasycení, zatímco různé přísady dodají pomazánce výraznou chuť a pestrost. Nechte svou kreativitu volně plynout a zkuste si vytvořit vlastní variace na tento tradiční pokrm!