Ráda byste ohromila svou návštěvu nějakým super dezertem, ale nemůžete si v tak obrovském množství vybrat? Vsaďte na klasické italské tiramisu. Možná jste si právě teď řekla, že tím přeci nikoho neoslovíte, ale nenechte se zmást. Většina českých hospodyněk jej šidí a počešťuje levnějšími alternativními surovinami, které ale do receptu rozhodně nepatří! Základem jsou kvalitní suroviny. Poradíme vám, jak si doma připravit pravé tiramisu, které ze stolu okamžitě zmizí.
Budete potřebovat
- 200 ml silného espressa
- 2x žloutek
- 50 g cukru krupice
- 500 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 20 ks cukrářských piškotů (ladyfingers)
- 2 lžíce kakaového prášku
- trochu amaretta či rumu
Jak postupovat
Nejprve si do větší misky připravte silné espresso, do něhož přilijte amaretto či rum dle chuti. Pak opatrně oddělte žloutky od bílků. Připravte si vodní lázeň a v ní vyšlehejte smíchané žloutky s krupicovým cukrem. Až tato směs zhoustne a zesvětlá, máte hotový žloutkový krém. Misku zchlaďte, ať nedochází k zbytečnému přehřívání žloutků.
Nyní rozmíchejte mascarpone a postupně do něho zašlehejte žloutkový krém, aby se obě směsi propojily v jednu. Ušlehanou šlehačku pak přimíchejte k této směsi. Buďte opatrní, aby hmota zůstala nadýchaná.
Do hranaté misky či pekáčku začněte skládat vedle sebe piškoty namočené v kávě s alkoholem. Až budete mít zaplněné dno, přikryjte piškoty polovinou krému. Na něj opět skládejte druhou vrstvu namočených piškotů a opět přikryjte zbylou směsí. Dezert už stačí přes sýtko poprášit kakaovým práškem a nechat pár hodin ztuhnout v lednici. Poměrně snadné, co říkáte?
Věřte, že za toto tiramisu vám každá návštěva utrhne ruce a bude chtít znát recept!
Odkud tiramisu pochází
Asi je všem známo, že tiramisu je hlavní výsadou Itálie, ve které vzniklo poměrně nedávno, zhruba před 50 lety. Jeho popularita ale doslova bleskově vzrostla a dnes jej zná téměř celý svět. Traduje se, že se tento dezert podával v nevěstincích města Trevisa a název se dá volně přeložit jako ,,postav mě na nohy“. Jiná legenda praví, že jej majitel restaurace Le Beccherie představil ve své restauraci roku 1969. O tom se však vedou spory, protože někteří tvrdí, že slavná treviská cukrářka Speranza Garatti, jej podávala ve svém podniku už roku 1960 pod názvem Císařský pohár. Tak či onak, jisté je, že tiramisu je celosvětově oblíbené, a proto má od roku 2017 svou vlastní ochrannou známku.