Recepty

Luxusní těstoviny: Tento způsob přípravy si zamilujete

Luxusní těstoviny: Tento způsob přípravy si zamilujete

Příprava lahodných těstovin nemusí být náročná, stačí se držet pár základních doporučení a výborný oběd nebo večeře je na stole. Jak si uvařit tradiční italskou kuchyni z pár ingrediencí?

Kvalitní suroviny jsou základ

Sáčků s různě tvarovanými těstovinami je v ochodech mnoho, správný výběr se tak může zdát příliš složitý. Ke každému jídlu se hodí trochu jiný tvar, ale záleží hlavně na omáčce a dalších ingrediencích. My dnes zvolíme středně velké těstoviny, nejlépe penne nebo fusilli. 

Na omáčku si připravte:

  • 1 cibuli
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl
  • bazalku, oregano
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • olej dle preferencí, nejlépe olivový
  • zakysanou smetanu
  • sýr na posypání

Příprava krok za krokem – vaření těstovin

Vše co budeme potřebovat už máme připravené, můžeme se pustit do samotného vaření. Nejprve v dostatečném množství vody uvaříme těstoviny. Na každých 100 gramů přijde 1 litr vody, kterou v průběhu osolíme zhruba jednou lžičkou na litr vody. S vložením těstovin počkejte až do chvíle, kdy se bude voda opravdu vařit a následně snižte plamen na střední sílu. Proti slepování pomůže občasné promíchání, ale olej není třeba do vody přidávat. Dle instrukcí na obalu těstoviny vaříme do změknutí.

Rajčatová omáčka

Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji na rozehřáté pánvi. Po zhruba 5 minutách přidáme česnek a za občasného míchání vylijeme rajčata z konzervy. Skvěle samozřejmě poslouží i ta čerstvá, nakrájená na drobné části. Dle chuti přisypeme koření, oregano a sušenou bazalku. Aby zelenina změkla, necháme směs povařit klidně i půl hodiny, rajčata pak budou krásně vláčná a dobře se spojí se smetanou v omáčku. Zakysanou smetanu vmícháme až jako poslední, stačí pár minut, aby se všechny ingredience propojily. Kdyby omáčka byla příliš hustá, přidejte trochu teplé vody z těstovin.

Smíchání a dozdobení

Teď už zbývá jen směs na těstoviny nalít a dobře promíchat. Na posypání se hodí nastrouhaný tvrdý nebo polotvrdý sýr, například Parmazán, který nepřebije chuť ostatních ingrediencí. A na závěrečné dozdobení skvěle poslouží čerstvá bazalka či nadrobno nakrájená jarní cibulka. Dobrou chuť!