Králík má nejen velmi chutné, ale také velmi zdravé maso! Je bohaté na bílkoviny, zároveň obsahuje velmi málo tuku a cholesterolu, je snadno stravitelné a obsahuje řadu důležitých živin, jako železo, hořčík a vitamín B12. Jak ale králíka připravit tak, ať si na něm pochutná celá rodina?
Králík cacciatore
Příprava: 2 hodiny
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 900g králičích kousků
- 2 lžíce mouky ochucené solí a pepřem
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 nakrájené cibule
- 3 nastrouhané stroužky česneku
- velký svazek nasekané petrželky
- 300 ml bílého vína
- 800g loupaných rajčat z konzervy
- 20 velkých zelených oliv
- 1 lžíce cukru
Králíka vhoďte do mouky ochucené solí a pepřem. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opečte všechny kousky králíka, postupně přidávejte olej. Vyndejte maso na talíř a dejte stranou. Přidejte cibuli a česnek do pánve se zbylým olejem a pomalu smažte 15 minut. Přidejte většinu petrželky. Vraťte králíka do pánve a zalijte vínem. Zvyšte teplotu, přiveďte víno do varu a vmíchejte rajčata. Pokud králík není zcela ponořený, přidejte trochu vody.
Zakryjte pánev a vařte dokud králík nezměkne (zhruba 40 minut). Když je maso hotové, vhoďte olivy, přikryjte a vařte dalších 5 – 10 minut. Dochuťte špetkou cukru, solí a pepřem, poté posypte zbylou petrželkou. Podávejte s polentou, bramborovou kaší nebo tagliatelle.
Pečený králík s tymiánem
Příprava: 45 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 1 celý vykostěný králík (asi 1,2 kg)
- 2 lžíce lístků tymiánu
- 4 – 6 lžic olivového oleje
- 15 malých oloupaných cibulí nebo šalotek
- 16 oloupaných stroužků česneku
Rozporcujte králíka na několik kusů. Rozehřejte troubu na 200°C. Králíka vložte do velkého pekáče, okořeňte a přidejte 1 polévkovou lžící lístků tymiánu. Přidejte olej a míchejte, dokud nebude králík v tymiánu rovnoměrně obalený. Pečte 20 minut. Poté přidejte cibuli nebo šalotku a česnek, opět dobře promíchejte a pečte, dokud maso nebude měkké (asi 20 minut). Před podáváním posypejte zbývajícím tymiánem.