Kdo by odolal krémovému, oříškovému dortu? Tento luxusní ořechový dort je opravdovým lahůdkářským zážitkem, který potěší všechny milovníky ořechů a sladkých dobrot. Jeho křupavý korpus plný vlašských ořechů a mandlí tvoří perfektní kontrast s bohatou, sametově krémovou náplní. A abychom to ještě vylepšili, poleva z hořké čokolády na vrchu dodává dortu jemnou hořkost. Tento recept na luxusní ořechový dort je ideálním způsobem, jak oslavit speciální příležitost nebo si dopřát sladkou pochoutku po dlouhém dni.
Suroviny:
Suroviny pro korpus:
Množství:
Vlašské ořechy
1 šálek
Mandle
1/2 šálku
Křupavé sušenky
1 šálek
Máslo
1/2 šálku
Cukr
1/2 šálku
Sůl
1/4 lžičky
Vanilkový extrakt
1 lžička
Pomerančová kůra (strouhaná)
1 lžička
Vejce
2 kusy
Suroviny pro náplň:
Množství:
Mascarpone
2 šálky
Cukr
1/2 šálku
Vanilkový extrakt
1 lžička
Šlehačka
1/2 šálku
Vlašské ořechy (nasekané)
1 šálek
Suroviny pro polevu:
Množství:
Hořká čokoláda
100 g
Máslo
2 lžíce
Postup:
Předehřejte troubu na 175°C a připravte dortovou formu (20 cm v průměru) – vymažte ji máslem a vysypte strouhankou.
V míse smíchejte vlašské ořechy, mandle, křupavé sušenky, máslo, cukr, sůl, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru. Všechny suroviny mixujte, dokud nevznikne křupavá hmota. Poté přidejte vejce a promíchejte.
Tuto směs dejte do připravené dortové formy a upečte v troubě po dobu 25–30 minut, nebo dokud nezezlátne. Po upečení nechte vychladnout.
Mezitím připravte náplň: smíchejte mascarpone, cukr a vanilkový extrakt. Poté opatrně vmíchejte šlehačku a nasekané vlašské ořechy.
Na upečený korpus nanesete náplň a dort nechte minimálně 2 hodiny vychladit v lednici.
Nakonec připravte polevu: rozpustíte hořkou čokoládu a máslo ve vodní lázni. Hotovou polevou přelijte dort a nechte ji ztuhnout.
Tento luxusní ořechový dort je ideálním způsobem, jak si dopřát sladkou pochoutku. Užijte si ho!