Recepty

Luxusní ořechový dort: tento musíte v roce 2024 vyzkoušet

Luxusní ořechový dort: tento musíte v roce 2024 vyzkoušet

Kdo by odolal krémovému, oříškovému dortu? Tento luxusní ořechový dort je opravdovým lahůdkářským zážitkem, který potěší všechny milovníky ořechů a sladkých dobrot. Jeho křupavý korpus plný vlašských ořechů a mandlí tvoří perfektní kontrast s bohatou, sametově krémovou náplní. A abychom to ještě vylepšili, poleva z hořké čokolády na vrchu dodává dortu jemnou hořkost. Tento recept na luxusní ořechový dort je ideálním způsobem, jak oslavit speciální příležitost nebo si dopřát sladkou pochoutku po dlouhém dni.

Suroviny:

Suroviny pro korpus:Množství:
Vlašské ořechy1 šálek
Mandle1/2 šálku
Křupavé sušenky1 šálek
Máslo1/2 šálku
Cukr1/2 šálku
Sůl1/4 lžičky
Vanilkový extrakt1 lžička
Pomerančová kůra (strouhaná)1 lžička
Vejce2 kusy
Suroviny pro náplň:Množství:
Mascarpone2 šálky
Cukr1/2 šálku
Vanilkový extrakt1 lžička
Šlehačka1/2 šálku
Vlašské ořechy (nasekané)1 šálek
Suroviny pro polevu:Množství:
Hořká čokoláda100 g
Máslo2 lžíce

Postup:

  • Předehřejte troubu na 175°C a připravte dortovou formu (20 cm v průměru) – vymažte ji máslem a vysypte strouhankou.
  • V míse smíchejte vlašské ořechy, mandle, křupavé sušenky, máslo, cukr, sůl, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru. Všechny suroviny mixujte, dokud nevznikne křupavá hmota. Poté přidejte vejce a promíchejte.
  • Tuto směs dejte do připravené dortové formy a upečte v troubě po dobu 25–30 minut, nebo dokud nezezlátne. Po upečení nechte vychladnout.
  • Mezitím připravte náplň: smíchejte mascarpone, cukr a vanilkový extrakt. Poté opatrně vmíchejte šlehačku a nasekané vlašské ořechy.
  • Na upečený korpus nanesete náplň a dort nechte minimálně 2 hodiny vychladit v lednici.
  • Nakonec připravte polevu: rozpustíte hořkou čokoládu a máslo ve vodní lázni. Hotovou polevou přelijte dort a nechte ji ztuhnout.
  • Tento luxusní ořechový dort je ideálním způsobem, jak si dopřát sladkou pochoutku. Užijte si ho!