Recepty

Luxusní koláč: S tímto receptem nemůžete šlápnout vedle

Luxusní koláč: S tímto receptem nemůžete šlápnout vedle

Jak byste popsali dokonalý dezert? Je nadýchaný, rozpouští se na jazyku a chuť je podržena výtečným krémem. Přitom musí být jednoduchý na přípravu a nevyžadovat složité zdobení. Jeden takový jsme pro vás objevili, zamilujete se do jeho variability a budete chtít zkoušet hned několik podob.

Vláčný kefírový korpus

Atraktivní nedělní dezert vykouzlíte z běžných ingrediencí, pohrát si můžete s nejrůznějšími obměnami kefírového koláče. Množství v receptu je uváděné na litý dezert na hluboký plech, množství 2/3 vám bude stačit na velkou koláčovou formu a polovina na oblíbené muffiny pro děti. Vysoký dezert získáte pečením v pekáči namísto plechu a pro dortové korpusy stačí použít velkou dortovou formu nebo dvě menší.

Uvnitř těsta nesmí chybět sekané vlašské ořechy nebo plátky mandlí. Perfektní chuť koláče docílíte přidáním jednoduchého krému ze zakysané smetany a čokolády.

Recept na luxusní kefírový koláč

Připravte si kuchyňského robota a umixujte 4 ks vajíček s 300 g moučkového cukru do pěny. Během mixování smíchejte v jiné míse 280 g hladké mouky, prášek do pečiva, lžíci jedlé sody a 2 lžíce kakaa. Ke směsi vyšlehaných vajec s cukrem přidejte hrnek kefíru a 200 ml oleje. Snižte otáčky na minimum a vmíchejte směs mouky. Nakonec vařečkou do těsta vmíchejte plátky loupaných mandlí, budete potřebovat 3 hrsti. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.

Jednoduchý krém skvělé chuti

Pryč s hutnými máslovými krémy, které jsou složité na přípravu. Krém na koláč připravíte z 15 g másla, 150 g čokolády na vaření a 200 g zakysané smetany. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechejte mírně vychladnout a vmíchejte zakysanou smetanu. Naneste na koláč a dejte do lednice zatuhnout. Po zatuhnutí koláč ozdobte.

Zdobení za minutu

Koláč s krémem nepotřebuje složité zdobení, stačí jej posypat čokoládovou rýží nebo strouhanou čokoládou. Výborné jsou i jemně namleté ořechy. Tmavá barva vypadá krásně v kombinaci se světlým zdobením, posypejte koláč strouhaným kokosem nebo strouhanou bílou čokoládou. Při kombinaci bílého a tmavého zdobení krájejte malé čtverečky a podávejte hostům elegantní šachovnicové pole.

Koláč se spoustou variací

Ingredience na koláč a skvělý krém využijete i při přípravě dortů nebo muffinů. U muffinů budete krémem zdobit, ale u dortu poslouží krém i jako náplň. Dorty a koláče s krémem chutnají nejlépe po důkladném vychladnutí v lednici.