Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Nevíte, co upéci k nedělní kávě, abyste potěšili rodinu, případnou návštěvu? Pak jim připravte závin. Můžete upéci oblíbenou klasiku s jablky nebo použít jiné náplně – makovou, tvarohovou nebo třeba ořechovou.

Těsto není nijak náročné a pokud se vám nechce jej připravovat, kupte si hotové, chlazené listové těsto v obchodě. Už je i vyválené a vy jej jenom naplníte příslušnou náplní.

Recept na těsto

Suroviny pro přípravu těsta na jednu šišku:

  • 150 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 125 g másla
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli

Postup přípravy:

Na vál si prosijeme mouku. Na hrubém struhadle nastrouháme máslo, přidáme žloutek, sůl a vodu a vypracujeme nelepivé těsto. To rozválíme, přidáme náplň, zarolujeme, potřeme vajíčkem a posypeme na hrubo mletými ořechy nebo plátky mandlí a pečeme.

Jablková náplň

Jablka zbavíme jádřinců a slupek. Nastrouháme na hrubém struhadle do misky. Vymačkáme šťávu a rozprostřeme na těsto. Posypeme strouhankou, cukrem a skořicí. Přidáme ořechy a v rumu namočené rozinky. Ty můžeme nahradit kandovaným ovocem.

Maková náplň

Suroviny:

  • 250g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • cukr dle chuti
  • citronová kůra
  • špetka skořice

Postup přípravy:

Mléko přivedeme k varu. Vsypeme mletý mák a povaříme. Odstavíme z plotny, vmícháme ostatní suroviny a dobře promícháme. Vzniklou směs rozetřeme na těsto.

Ořechová náplň

Suroviny:

  • 250g mletých ořechů – vlašské, lískové
  • 8g tekutého medu
  • mléko
  • vanilkový cukr

Postup přípravy:

Do medu vysypeme ořechy a vanilkový cukr. Přidáme mléko tak, aby směs měla kašovitou konzistenci a dobře promícháme. Rozprostřeme na těsto.

Tvarohová náplň

Suroviny:

  • 250g tvarohu
  • 1 vejce
  • 0,5 sáčku vanilkového pudinku
  • 2 lžíce cukru
  • vanilkový cukr
  • kůra z poloviny citronu

Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme kompaktní směs. To rozetřeme na těsto.

Před podáváním posypeme závin moučkovým cukrem a můžeme dozdobit šlehačkou a mletými ořechy.