Milujete vláčné buchty, jejichž chuť se snoubí s lahodnými náplněmi? Pak vám určitě tato zachutná a jinou už péci nebudete.
Suroviny pro přípravu základního piškotu na menší plech
- 2 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnu slunečnicového oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy:
Vyšleháme vejce s cukre. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a mléko. Všechny suroviny řádně promícháme a vzniklou směs vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
Náplně
Tvarohová náplň
- 1 kelímek tučného tvarohu
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového pudinku
Všechny suroviny promícháme.
Tvarohovou náplň můžeme nahradit náplní pudinkovou – uvaříme tužší vanilkový nebo smetanový pudink, přidáme do něj 5 dkg másla, cukr podle chuti a necháme jej zchladnout.
Maková náplň
- 4 lžíce máku
- 4 lžíce mléka
- cukr dle chuti
- citronová kůra z 1/2 citronu
- špetka skořice
Svaříme mák s mlékem, necháme vychladnou a vmícháme do něj ostatní ingredience.
Švestková povidla
Švestková povidla smícháme s trochou vody a špetkou skořice. Švestková povidla můžeme nahradit povidly hruškovými.
Doplnění piškotu
Do piškotového těsta, které máme na plechu, postupně přidáváme po lžících náplně tak, aby se střídaly. Rozprostřeme po celém těstě.
Drobenka
Suroviny pro přípravu:
- 10 dkg změklého másla
- 3 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce cukru
Všechny ingredience smícháme a rozdrobíme na povrch piškotu. Vrch můžeme posypat drcenými mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě. Buchta je u pečená, když na povrchu zrůžoví a špejle se nelepí.
Variace
Místo povidel a máku můžeme použít čerstvé druhy ovoce – meruňky, jahody, nektarinky, rybíz, vypeckované třešně nebo višně, borůvky. Lahodnou chuť získá buchta s rebarborou.
V zimně se dá čerstvé ovoce nahradit ovocem mraženým nebo kompotovaným.
Těsto rozdělíme na třetiny. 2/3 těsta vložíme na plech, doplníme náplně a polijeme zbylým těstem. Na to nasypeme drobenku nebo plátky mandlí.