Receptů na bábovku jste už určitě vyzkoušela mnoho. Klasická mramorová, s oříšky, kokosová, maková… Nejspíš už vás známé varianty této buchty nebaví a chcete něco nového. Zkuste luxusní karamelovou bábovku, která svou chutí připomíná větrník z cukrárny.
Karamelová bábovka
Karamelová bábovka je méně častou variantou oblíbeného hrníčkového receptu. Hlavní změnou oproti klasické hrníčkové bábovce je příprava karamelu z cukru. Ten si můžete vyrobit z pár lžic nebo zkaramelizovat větší množství pro co nejvýraznější chuť. Hotová bábovka úžasně voní a má krásnou barvu. Včetně asi 45 minut pečení vám příprava zabere okolo 70 minut.
Ingredience
Na bábovku obvyklé velikosti si nachystáme:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku cukru krupice (do těsta)
- 5 lžic cukru krupice na karamel
- 1 hrnek oleje
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balení kypřícího prášku
- fondánovou polevu (lze koupit předpřipravenou)
Na vymazání bábovkové formy budeme dále potřebovat:
- tuk
- hrubou mouku
Postup přípravy
- Předehřejeme si troubu na 160°C. Formu na bábovku důkladně vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- Z 5 lžic cukru si v rendlíku připravíme karamel. A to tak, že cukr budeme zahřívat, dokud nezmění barvu do zlatavě hnědé.
- V dalším rendlíku ohřejeme smetanu. Když bude dostatečně teplá, po lžících ji vmícháme do karamelu. Karamel je vřelý a může prskat, proto postupujeme opatrně. Jakmile přelijeme celou smetanu, necháme v ní při varu rozpustit karamel.
- Vejce s cukrem a olejem vyšleháme do husté pěny. Do výsledné směsi po malých dávkách přiléváme a postupně zašleháváme horkou smetanu s karamelem. Vše ještě jednou pořádně prošleháme.
- V míse si smícháme mouku s kypřícím práškem. Mouku s kypřidlem poté postupně přidáváme do vyšlehané směsi s karamelem. Vše opět promísíme za vzniku hladkého těsta.
- Do vymazané a vysypané formy nalijeme hotové těsto. Bábovku pečeme asi 45 minut na 160°C. Po uplynutí této doby se přesvědčíme pomocí špejle, jestli je buchta propečená. Pokud špejle lepí, necháme bábovku ještě několik minut dopéci.
- Vychladlou bábovku můžeme ještě ozdobit fondánovou polevou ve stylu větrníků z cukrárny. Ta se dá koupit předpřipravená a stačí ji jen rozehřát v kastrůlku do tekutého stavu. Dobrou chuť.