Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Receptů na bábovku jste už určitě vyzkoušela mnoho. Klasická mramorová, s oříšky, kokosová, maková… Nejspíš už vás známé varianty této buchty nebaví a chcete něco nového. Zkuste luxusní karamelovou bábovku, která svou chutí připomíná větrník z cukrárny. 

Karamelová bábovka

Karamelová bábovka je méně častou variantou oblíbeného hrníčkového receptu. Hlavní změnou oproti klasické hrníčkové bábovce je příprava karamelu z cukru. Ten si můžete vyrobit z pár lžic nebo zkaramelizovat větší množství pro co nejvýraznější chuť. Hotová bábovka úžasně voní a má krásnou barvu. Včetně asi 45 minut pečení vám příprava zabere okolo 70 minut.

Ingredience

Na bábovku obvyklé velikosti si nachystáme:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru krupice (do těsta) 
  • 5 lžic cukru krupice na karamel
  • 1 hrnek oleje
  • 4 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • 1 balení kypřícího prášku
  • fondánovou polevu (lze koupit předpřipravenou)

Na vymazání bábovkové formy budeme dále potřebovat:

  • tuk
  • hrubou mouku

Postup přípravy

  1. Předehřejeme si troubu na 160°C. Formu na bábovku důkladně vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Z 5 lžic cukru si v rendlíku připravíme karamel. A to tak, že cukr budeme zahřívat, dokud nezmění barvu do zlatavě hnědé.
  3. V dalším rendlíku ohřejeme smetanu. Když bude dostatečně teplá, po lžících ji vmícháme do karamelu. Karamel je vřelý a může prskat, proto postupujeme opatrně. Jakmile přelijeme celou smetanu, necháme v ní při varu rozpustit karamel.
  4. Vejce s cukrem a olejem vyšleháme do husté pěny. Do výsledné směsi po malých dávkách přiléváme a postupně zašleháváme horkou smetanu s karamelem. Vše ještě jednou pořádně prošleháme.
  5. V míse si smícháme mouku s kypřícím práškem. Mouku s kypřidlem poté postupně přidáváme do vyšlehané směsi s karamelem. Vše opět promísíme za vzniku hladkého těsta.
  6. Do vymazané a vysypané formy nalijeme hotové těsto. Bábovku pečeme asi 45 minut na 160°C. Po uplynutí této doby se přesvědčíme pomocí špejle, jestli je buchta propečená. Pokud špejle lepí, necháme bábovku ještě několik minut dopéci.
  7. Vychladlou bábovku můžeme ještě ozdobit fondánovou polevou ve stylu větrníků z cukrárny. Ta se dá koupit předpřipravená a stačí ji jen rozehřát v kastrůlku do tekutého stavu. Dobrou chuť.