Chcete si pochutnat na luxusní buchtě a přitom ji mít hotovou během několika málo minut? Pak si připravte cheesecake. Skládá se ze dvou vrstev – vrstvy sušenek a druhou vrstvu představuje tvarohový krém. To je základ. Můžete jej ozdobit čerstvým ovocem, kompoty, karamelem, čokoládou neb třeba kousky sušenek. Představivosti se meze nekladou a záleží jen na vás a na vaší chuti.
Sušenková část
Suroviny pro přípravu:
- sušenky
- rozpuštěné máslo
Můžete použít sušenky klasické nebo celozrnné. Záleží na tom, jakým dáte přednost. Sušenky rozválejte v igelitovém sáčku a nadrcené vsypte do misky. Přidejte k nim rozpuštěné máslo. Ideální poměr sušenek a másla je 2:1. Vzniklou směs upěchujte do kulaté dortové formy, přidejte tvarohovou část a nechte v troubě upéci.
Tvarohová část
Suroviny pro přípravu:
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vaničky plnotučného tvarohu (500g)
- kůra z poloviny citronu
- krémový sýr, mascarpone nebo ricotta
Krémový sýr – může to být Lučina, Žervé nebo Philadelphia.
Mascarpone – oproti krémovému sýru neobsahuje sýřidla živočišného původu. Pro jeho výrobu se používá tučná smetana a je jemný. Obsahuje velké množství tuku.
Ricotta – ta má naopak tuku je velmi malé množství. Připravuje se z různých druhů mléka – kravské, kozí či ovčí, tím, že se nechává odstát krátkou dobu. Mléko je jen lehce fermentované a ricotta dostane jemný nádech sýra.
Různé varianty
Pokud patříte mezi milovníky ovoce, můžete je rozmixovat do tvarohové části. Dobrou volbou jsou jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky. Stejnými druhy ovoce, jen v celém stavu, chceesecake dozdobíte těsně před podáváním. Můžete je rozmačkat s trochou cukru a citronové šťávy.
Další variantu představuje karamel, který také můžete vmíchat do tvarohové části. Také jím lze cheesecake polít, až bude upečený.
Velmi chutný je i cheesecake ozdobený rozvarem z višní, meruněk nebo jahod. Višně či meruňky vypeckujete, přidáte k nim trochu moučkového cukru, citronovou kůru, badyán a trochu vody a rozvaříte je. Poléváte jím cheesecake těsně před podáváním. Obdobně zpracujete také jahody.