Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Chcete si pochutnat na luxusní buchtě a přitom ji mít hotovou během několika málo minut? Pak si připravte cheesecake. Skládá se ze dvou vrstev – vrstvy sušenek a druhou vrstvu představuje tvarohový krém. To je základ. Můžete jej ozdobit čerstvým ovocem, kompoty, karamelem, čokoládou neb třeba kousky sušenek. Představivosti se meze nekladou a záleží jen na vás a na vaší chuti.

Sušenková část

Suroviny pro přípravu:

  • sušenky
  • rozpuštěné máslo

Můžete použít sušenky klasické nebo celozrnné. Záleží na tom, jakým dáte přednost. Sušenky rozválejte v igelitovém sáčku a nadrcené vsypte do misky. Přidejte k nim rozpuštěné máslo. Ideální poměr sušenek a másla je 2:1. Vzniklou směs upěchujte do kulaté dortové formy, přidejte tvarohovou část a nechte v troubě upéci.

Tvarohová část

Suroviny pro přípravu:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vaničky plnotučného tvarohu (500g)
  • kůra z poloviny citronu
  • krémový sýr, mascarpone nebo ricotta 

Krémový sýr – může to být Lučina, Žervé nebo Philadelphia.

Mascarpone – oproti krémovému sýru neobsahuje sýřidla živočišného původu. Pro jeho výrobu se používá tučná smetana a je jemný. Obsahuje velké množství tuku.

Ricotta – ta má naopak tuku je velmi malé množství. Připravuje se z různých druhů mléka – kravské, kozí či ovčí, tím, že se nechává odstát krátkou dobu. Mléko je jen lehce fermentované a ricotta dostane jemný nádech sýra.

Různé varianty

Pokud patříte mezi milovníky ovoce, můžete je rozmixovat do tvarohové části. Dobrou volbou jsou jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky. Stejnými druhy ovoce, jen v celém stavu, chceesecake dozdobíte těsně před podáváním. Můžete je rozmačkat s trochou cukru a citronové šťávy.

Další variantu představuje karamel, který také můžete vmíchat do tvarohové části. Také jím lze cheesecake polít, až bude upečený.

Velmi chutný je i cheesecake ozdobený rozvarem z višní, meruněk nebo jahod. Višně či meruňky vypeckujete, přidáte k nim trochu moučkového cukru, citronovou kůru, badyán a trochu vody a rozvaříte je. Poléváte jím cheesecake těsně před podáváním. Obdobně zpracujete také jahody.