Recepty

Květákové placičky s mozzarellou v troubě: Zdravá dobrota z 5 ingrediencí

Květákové placičky s mozzarellou v troubě: Zdravá dobrota z 5 ingrediencí

Pokud hledáte skvělou přílohu nebo zdravou svačinu s minimem sacharidů, pak jsou květákové placičky s mozzarellou tou správnou volbou. Květákové placičky můžete pro upéct v roubě bez tuku nebo jen s minimem tuku do křupava, a tak se skvěle hodí do jakékoliv diety, zejména do té nízkosacharidové.

Ingredience

  • 1 hlávka květáku
  • 2 vejce
  • 2 balení mozarelly
  • Jarní cibulka
  • 100g strouhanky
  • Pepř, sůl

Z uvedeného množství připravíte přibližně 12 květákových placiček.

Postup

  1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Ty následně uvařte v osolené vodě do změknutí, což trvá přibližně 10 minut.
  2. Slijte vodu z květáku, a ještě horký květák rozmačkejte vidličkou na hrubou kaši.
  3. Do rozmačkaného květáku přidejte nastrouhanou mozzarellu, vajíčka, strouhanku a dle chuti také sůl a pepř. Pokud chcete květákové placičky ještě ozvláštnit, můžete přidat jakékoliv další koření, které máte rádi. Nezapomeňte do placiček přidat také trochu jarní cibulku pro osvěžení a přidání barvy.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Pak pomocí lžičky vytvarujte na plech jednotlivé placičky zhruba o průměru 10 cm. Mezi jednotlivými placičkami nechávejte dostatečné mezery, aby se vám placičky neslepily.
  5. Pokud chcete placičky opravdu křupavé, nastříkejte povrch placiček olejem, ideálně ve spreji. Díky oleji spreji olej nanesete rovnoměrně a současně nepoužijete více tuku, než skutečně připravujete – nepřipravujete přece bramboráky.
  6. Placičky pečte v troubě do zlatova z obou stran na přibližně 200 °C. V případě potřeby můžete placičky obrátit.

Jak podávat placičky

Placičky můžete podávat jako přílohu k jakémukoliv vašemu oblíbenému masu nebo rybě. Na květákových placičkách si můžete pochutnat ale i jen tak ke svačině. Doporučujeme podávat s dresingem ze zakysané smetany a oblíbených bylinek.