Pokud hledáte skvělou přílohu nebo zdravou svačinu s minimem sacharidů, pak jsou květákové placičky s mozzarellou tou správnou volbou. Květákové placičky můžete pro upéct v roubě bez tuku nebo jen s minimem tuku do křupava, a tak se skvěle hodí do jakékoliv diety, zejména do té nízkosacharidové.
Ingredience
- 1 hlávka květáku
- 2 vejce
- 2 balení mozarelly
- Jarní cibulka
- 100g strouhanky
- Pepř, sůl
Z uvedeného množství připravíte přibližně 12 květákových placiček.
Postup
- Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Ty následně uvařte v osolené vodě do změknutí, což trvá přibližně 10 minut.
- Slijte vodu z květáku, a ještě horký květák rozmačkejte vidličkou na hrubou kaši.
- Do rozmačkaného květáku přidejte nastrouhanou mozzarellu, vajíčka, strouhanku a dle chuti také sůl a pepř. Pokud chcete květákové placičky ještě ozvláštnit, můžete přidat jakékoliv další koření, které máte rádi. Nezapomeňte do placiček přidat také trochu jarní cibulku pro osvěžení a přidání barvy.
- Plech vyložte pečicím papírem. Pak pomocí lžičky vytvarujte na plech jednotlivé placičky zhruba o průměru 10 cm. Mezi jednotlivými placičkami nechávejte dostatečné mezery, aby se vám placičky neslepily.
- Pokud chcete placičky opravdu křupavé, nastříkejte povrch placiček olejem, ideálně ve spreji. Díky oleji spreji olej nanesete rovnoměrně a současně nepoužijete více tuku, než skutečně připravujete – nepřipravujete přece bramboráky.
- Placičky pečte v troubě do zlatova z obou stran na přibližně 200 °C. V případě potřeby můžete placičky obrátit.
Jak podávat placičky
Placičky můžete podávat jako přílohu k jakémukoliv vašemu oblíbenému masu nebo rybě. Na květákových placičkách si můžete pochutnat ale i jen tak ke svačině. Doporučujeme podávat s dresingem ze zakysané smetany a oblíbených bylinek.