Recepty

Recept na jednoduchou kotletu plněnou sušenými rajčaty

Recept na jednoduchou kotletu plněnou sušenými rajčaty

Kotlet nebo karé? Napřed malé vysvětlení názvosloví. Kotlet i karé je vlastně stejný kus masa, jedná se o vepřovou pečeni a liší se akorát tím, že kotlet je s kostí a karé ne. V případě této úpravy je lepší použít karé, bude se nám s ním lépe pracovat. Vyhneme se již nakrájeným plátkům masa, které se prodávají tak tenké, že by se nám kapsa do nich rozhodně nepodařila udělat a použijeme pečeni vcelku, kterou si sami nakrájíme na potřebně silné plátky.

Takže se můžeme pustit do díla. Pokrm se hodí i na svátečnější příležitosti. Bez obav s ním můžeme pohostit návštěvu. Jeho výhodou je jednak rychlost přípravy a neotřelá chuť, ale také estetičnost naservírované porce.

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g pečeně bez kosti
  • sušená rajčata v oleji
  • sýr
  • polosuchá klobása
  • Schwarzwaldská šunka
  • kapary
  • olej
  • sůl
  • pepř

Příloha:

  • 600 g brambor
  • mléko
  • hladkolistá petržel

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na plátky široké nejméně 1.5 cm, ostrým nožem vytvoříme kapsy a v potravinové folii opatrně naklepeme, abychom maso neprotrhli. Z obou stran osolíme a opepříme.  Kapsy naplníme sušenými rajčaty, sýrem a kolečky klobásy. Se sušenými rajčaty nejlépe koresponduje sýr balkánského typu, ale použít můžeme i běžný polotvrdý sýr. Okraje pečlivě sešijeme nití, klasické uzavření jehlami zde nestačí, sýr by nám vytekl.
  2. Na pánvičce rozehřejeme olej. Pro výraznější chuť pokrmu je dobré použít přímo olej z nakládaných rajčat. Kotlety zprudka opečeme z obou stran do zlatova a přemístíme i s výpečkem do zapékací mísy, nebo pekáčku. Přidáme další sušená rajčata a kapary, podlijeme malým množstvím vody a vložíme do předem rozehřáté trouby. Zapékáme na 200 °C – 210 °C asi 35 minut a kontrolujeme, jestli se nám šťáva nevypéká.
  3. Před dokončením opečeme na pánvi plátky Schwarzwaldské šunky, kterými ozdobíme každou porci masa na talíři.
  4. Ideální přílohou je klasický šťouchaný brambor s petrželkou, který připravujeme během zapékání. Oloupané brambory uvaříme do měkka v osolené vodě, slijeme a ručně rozšťoucháme. Kdo má rád jemnější a vláčnější variantu může zavlažit malým množstvím teplého mléka. Vmícháme posekanou sladkolistou petržel a na talíři tvarujeme hrnečkem kopečky.