Bramborová kaše patří mezi nejoblíbenější přílohy, které milují děti i dospělí. Každý ji máme rádi trochu jinak, někdo s kouskem másla, další přidává mléko a jiný pro dokonalou chuť sáhne po vysokoprocentní smetaně. Co ale dělat v případě, kdy je kaše moc řídká? Přinášíme tipy, jak zahustit bramborovou kaši.
Jak zahustit bramborovou kaši?
Připravili jste bramborovou kaši a k vaší nespokojenosti jste zjistili, že nemá požadovanou konzistenci? Není třeba si hned zoufat. Stačí mít v rukávu eso a vědět, jak zahustit bramborovou kaši, která se na první dobrou nepovedla.
Bramborovou kaši postavte i s hrncem na plotnu a na mírném hrnci ji za intenzivního míchání prohřívejte. Je potřeba míchat, aby nedošlo k připálení, které může být raz dva – proto míchejte poctivě. Během prohřívání se přebytečná vlhkost odpaří a kaše bude mít ideální konzistenci.
Další metody na zahuštění bramborové kaše
Učený z nebe nespadl a jak se říká, i mistr tesař se někdy utne. Proto se i zkušené hospodyňce a kuchařce může stát, že se bramborová kaše nepovede. Existují naštěstí další metody, jak zahustit bramborovou kaši:
- použití zahušťovadel
- pomoc od mikrovlnné trouby
Zahušťovadla jsou skvělá v tom, že za vás odvedou většinu práce. Přidejte do hrnce s bramborovou kaší lžíci zahušťovadla a dobře promíchejte. Nic nezkazíte, když kaši prohřejete. Máte-li doma mikrovlnnou troubu, kterou dnes najdeme snad v každé domácnosti, můžete i s její pomocí napravit zpackanou bramborovou kaši. Jak na to? Vložte kaši do vhodné nádoby, nechte ji přikrytou a vložte na 2 minut do mikrovlnky. V případě, že bude kaše stále tekutá, postup zopakujte.
Trik s gázou
Poslední možnost zahrnuje gázu. Bramborovou kaši vložte třeba do utěrky, na koncích zavažte a zavěste. Po cca 40 minutách přebytečná tekutina odkape. Poté bramborovou kaši vyjměte a můžete pro dochucená třeba přidat máslo.