Stále více z nás se učí připravovat si běžně dostupné potraviny doma. Ať už jsou to třeba těstoviny, termix nebo domácí žervé z tvarohu. Nejenže se takový počin může ukázat jako příjemná úspora peněz, ale zároveň vždy máte jistotu, co do dané dobroty použijete za suroviny.
Proč je domácí žervé z tvarohu lepší?
Asi všichni víme, co je to žervé. Nadýchaná pomazánka, která chutná skvěle na čerstvém plátku chleba, křupavém rohlíku i na bagetce. Je to produkt, na který běžně natrefíte v každém obchodě s potravinami. Napadlo vás někdy připravit si domácí žervé z tvarohu? Zde jsou důvody, proč je to dobrý nápad:
- úspora peněz
- víte, jaké jste použili suroviny
- můžete si žervé dochutit dle svých chutí
Co potřebujete na přípravu domácího žervé?
Zaujala vás představa, že si doma vyrobíte své vlastní žervé a následně si ho třeba dochutíte tak, jak právě vám bude nejvíce chutnat? Pak vás určitě zajímá, jestli je domácí žervé z tvarohu náročné na přípravu a co na to vlastně potřebujete.
Jednou z výhod je, že domácí žervé můžete připravit jen ze dvou surovin. Potřebujete na to pouze tvaroh a zakysanou smetanu.
- 2 měkké tvarohy
- 2 zakysané smetany
Domácí žervé z tvarohu – postup příprav
Vezměte si misku a promíchejte tvaroh se smetanou. Připravte si čistou utěrku, dejte ji do cedníku a vyklopte do ní obsah misky. Vše vložte do nějaké hlubší nádoby a nechte 24 hodin odkapat přikryté v lednici.
Následující den najdete nahoře husté a čisté žervé. To má oproti tomu jogurtovému velkou výhodou v tom, že v této konzistenci vydrží podstatně déle. Domácí žervé z tvarohu pak můžete dochutit podle sebe – třeba jen osolit, přidat nasekanou pažitku, použít nějaké koření. Fantazii se meze nekladou.