Omáčky představují v české kuchyni oblíbenou klasiku. Podávají se s houskovým či karlovarským knedlíkem, těstovinami nebo rýží. Pokud nevíte, co vařit o víkendu, nechte se inspirovat našimi recepty. Zaručeně neuděláte chybu.
Rajská omáčka
Suroviny pro přípravu:
- hovězí maso
- 1 velká cibule nakrájená na drobno
- máslo
- sůl dle chuti
- hladká mouka na zahuštění
- koření – hřebíček, bobkový list, kuličky nového koření, tymián, kuličky pepře, špetka mleté skořice
- rajský protlak
- cukr dle chuti
- hovězí vývar
Postup přípravy:
Na másle zpěníme cibulku. Přidáme k ní koření a necháme provonět. Zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. K té vmícháme rajský protlak a ještě chvíli smažíme. Pak zalijeme vývarem a řádně provaříme. Přidáme cukr dle chuti. Mezi tím uvaříme hovězí maso, které servírujeme na talíř a poléváme omáčkou.
Guláš
Receptů na přípravu gulášů je celá řada. My vám přinášíme jeden z nich.
Suroviny pro přípravu:
- hovězí kližka
- cibule a česnek dle chuti
- sladká paprika, gulášová paprika
- sůl a pepř dle chuti
- koření – majoránka, kmín, bobkový list
- hladká mouka
- máslo nebo sádlo
Postup přípravy:
Osmažíme cibulku do hodně tmavé barvy. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a opékáme ze všech stran. Zasypeme paprikami, osolíme, opepříme, přidáme koření, zalijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Mezitím si připravíme jíšku z másla nebo sádla a hladké mouky. Ještě horkou jí vmícháme do guláše a povaříme. Přidáme utřený česnek a můžeme dochutit solí a pepřem.
Svíčková omáčka
Suroviny pro přípravu:
- hovězí zadní
- kořenová zelenina
- cibule
- plnotučná hořčice
- máslo
- kousek uzené slaniny nebo špeku
- koření – bobkový list, nové koření, kuličky pepře
- mouka
- smetana na šlehání 33 %
- sůl
- cukr
Postup přípravy:
Maso prošpikujeme špekem nebo slaninou a osolíme. Opečeme na másle a vyndáme na talířek. Na výpeku zpěníme cibuli a na hrubo nastrouhanou zeleninu. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Podlijeme vodou, přidáme hořčici, koření a maso a dáme do trouby. Pečeme dokud není maso měkké. Vyndáme jej z omáčky, odstraníme koření a zeleninu rozmixujeme. Vrátíme do vývaru, zahustíme smetanou a vrátíme i maso. Necháme přejít varem.