Poctivé domácí kuchyni nemohou konkurovat ani sebelepší jídla z restaurací a o kupovaných polotovarech ani nemluvě. Jenže kde stále hledat nápady na další a další recepty? Zkuste některý z našich tipů. Nadchne vás více inspirace z Itálie, Asie nebo z tuzemska?
Pondělí: Pravé italské rizoto
Vyzkoušejte lahodné rizoto podle původního italského receptu. Pravé italské rizoto vyniká krémovou konzistencí a máslovou jemností. Základem pokrmu je kulatozrnná rýže (arborio či carnaroli) vařená ve vývaru. Variant existuje mnoho, a tak si jej podle chuti můžete vylepšit parmazánem, šafránem, krevetami, houbami, masem nebo zeleninou.
Úterý: Smažené kuřecí stripsy
Dokřupava smažené kuřecí stripsy jako z KFC si můžete snadno připravit doma. Pozor, jsou silně návykové! Kuřecí kousky se obalují ve směsi mouky s kořením a smaží na rozpáleném oleji. Podávat je můžete s hranolkami, bramborovou kaší, nebo jen samotné s dipem.
Středa: Palačinky s ovocem a šlehačkou
Pro milovníky sladkých pokrmů zde máme tip na jednoduché a rychlé palačinky, kterými potěšíte nejen děti. Můžete si je připravit jako hlavní chod nebo jen jako dezert. Palačinky se promazávají marmeládou, tvarohem, nebo Nutelou a zdobí se domácí šlehačkou a čerstvým ovocem.
Čtvrtek: Kuřecí kung pao
Asijská jídla se u nás těší velké oblibě – jsou totiž lehká, zdravá a velmi chutná. Vyzkoušejte pikantní kung pao z marinovaných kuřecích kousků s jarní cibulkou a sójovou omáčkou. Jako přílohu zvolte rýži, nebo nudle.
Pátek: Řecké souvlaki
Souvlaki je tradiční řecká lahůdka v podobě malých kousků vepřového, nebo jehněčího masa grilovaného na špejli. Recept vás překvapí svou jednoduchostí a výbornou chutí. Při přípravě pokrmu můžete kombinovat různé druhy masa, nebo přidat zeleninu. Podávejte s bramborovou kaší, nebo hranolkami.
Sobota: Hovězí guláš z kližky
Na sobotní oběd rozhodně neurazí poctivý hovězí guláš z kližky servírovaný s čerstvým pečivem, domácím houskovým knedlíkem nebo dietnější přílohou ve formě rýže. A nezapomeňte jej před podávání posypat trochou nakrájené cibule.
Neděle: Pstruh na másle s bylinkami
Pstruh je jednou z tradičních českých ryb, která nejlépe chutná pečená na másle. Břišní dutinu vyložte čerstvými bylinkami a citronem a pečte vcelku i s hlavou Podávejte s pečenými bramborami nebo hranolkami. Pstruh se skvěle hodí na nedělní nebo sváteční oběd.