Recenze

Co uvařit z falešné svíčkové: 2 nejlepší recepty jara 2024

Co uvařit z falešné svíčkové: 2 nejlepší recepty jara 2024

Lámete si hlavu, co připravit k obědu a doma máte kus falešné svíčkové? Máme pro vás tipy na dva recepty, které si zaručeně zamilujete!

Falešná svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Suroviny:

  • 500 g falešné svíčkové
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce jablkového octa
  • sůl, pepř
  • listy petrželky na ozdobu

Postup:

Falešnou svíčkovou nakrájejte na plátky, osolte a opepřete z obou stran. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Rozehřejte olej v hrnci a na něm zprudka opečte plátky falešné svíčkové z obou stran, poté ji vyjměte z hrnce a nechte stranou. Do stejného hrnce přidejte cibuli a česnek a smažte na středním ohni dozlatova. Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání smažte další 1 minutu. Postupně přidávejte zeleninový vývar, smetanu, hořčici, ocet a míchejte, dokud se nevytvoří hustá omáčka. Vraťte do hrnce falešnou svíčkovou a vařte na mírném ohni, dokud není měkká a křehká. Podávejte s houskovým knedlíkem a ozdobte nasekanou petrželkou.

Falešná svíčková na zelenině s kuskusem

Suroviny:

  • 500 g falešné svíčkové
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celerového kořene
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl, pepř
  • 200 g kuskusu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Falešnou svíčkovou nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celerový kořen a smažte asi 5 minut. Přidejte falešnou svíčkovou a opečte ji ze všech stran. Přidejte zeleninový vývar a koření (mletý kmín a koriandr), sůl a pepř. Vařte na středním ohni asi 30 minut, dokud není falešná svíčková měkká.
Mezitím si připravte kuskus – v hrnci svařte vodu, přidejte kuskus a olivový olej, promíchejte a nechte odstát 5 minut.
Servírujte.