Lámete si hlavu, co připravit k obědu a doma máte kus falešné svíčkové? Máme pro vás tipy na dva recepty, které si zaručeně zamilujete!
Falešná svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Suroviny:
- 500 g falešné svíčkové
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce jablkového octa
- sůl, pepř
- listy petrželky na ozdobu
Postup:
Falešnou svíčkovou nakrájejte na plátky, osolte a opepřete z obou stran. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Rozehřejte olej v hrnci a na něm zprudka opečte plátky falešné svíčkové z obou stran, poté ji vyjměte z hrnce a nechte stranou. Do stejného hrnce přidejte cibuli a česnek a smažte na středním ohni dozlatova. Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání smažte další 1 minutu. Postupně přidávejte zeleninový vývar, smetanu, hořčici, ocet a míchejte, dokud se nevytvoří hustá omáčka. Vraťte do hrnce falešnou svíčkovou a vařte na mírném ohni, dokud není měkká a křehká. Podávejte s houskovým knedlíkem a ozdobte nasekanou petrželkou.
Falešná svíčková na zelenině s kuskusem
Suroviny:
- 500 g falešné svíčkové
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celerového kořene
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl, pepř
- 200 g kuskusu
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Falešnou svíčkovou nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celerový kořen a smažte asi 5 minut. Přidejte falešnou svíčkovou a opečte ji ze všech stran. Přidejte zeleninový vývar a koření (mletý kmín a koriandr), sůl a pepř. Vařte na středním ohni asi 30 minut, dokud není falešná svíčková měkká.
Mezitím si připravte kuskus – v hrnci svařte vodu, přidejte kuskus a olivový olej, promíchejte a nechte odstát 5 minut.
Servírujte.