Intolerance na lepek je v dnešní době poměrně častým onemocněním. Tento recept na mramorovou bábovku ocení všichni celiaci. Díky jogurtu je krásně vláčná a pochutnají si na ní i ti, kteří klasickou mouku mohou.
Ingredience
- 200 g mouky Jizerky
- 200 g krystalového cukru
- 2 celá vejce
- 200 g bílého jogurtu (pokud máte intoleranci na laktózu použijte rostlinný nebo bezlaktózový)
- 100 ml kokosového nebo slunečnicového oleje
- 25 g holandského kakaa
- 1 balení prášku do pečiva
- Špetka soli
- Kokos na vysypání formy
Příprava těsta
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem tak dlouho, dokud vám žloutky nezesvětlají. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
K vyšlehaným žloutkům přimíchejte prosátou mouku s celý balením prášku do pečiva. Přidejte také olej, bílý jogurt a dobře promíchejte.
Na závěr přimíchejte opatrně vyšlehaný sníh. Abyste z vyšlehaných bílků nevytlačili veškerý vzduch, podebírejte stěrkou těsto opatrně přes stěny a překládejte, dokud nebude sníh zamíchaný.
Pečlivě vymažte bábovkou formu máslem nebo jiným tukem a vysypte kokosem. Dejte si opravdu záležet, aby se vám podařila bábovka vyklopit.
Do vymazané bábovkové formy nalijte polovinu připraveného těsta.
Mramorový vzhled bábovky
Nyní je čas na vytvoření mramorovaného vzhledu. Do zbylého těsta v míse opatrně přimíchejte kakao. Jakmile budete mít kakaovou část těsta vymíchanou, přilejte ji jednoduše do bábovkové formy k „bílé části“ těsta. Těsta ještě trochu propojte promícháním těst špejlí.
Bábovku dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je upečená poznáte tak, že vám na špejli nebude ulpívat žádné těsto.
Podávání
Bábovku ještě horkou vyklepněte z formy na prkénko a nechte pořádně vychladnout.
Po vychladnutí nakrájejte na kousky a vychutnávejte třeba s čerstvou kávou!