Ani jsme se nenadáli a Velikonoce už znovu klepou na dveře. Jestli přemýšlíte, čím odměnit koledníky, zkuste letos velikonoční perníčky. Originální a především lahodná výslužka rychle mizí, na to pozor. Tradiční recepty vyžadují přípravu delší dobu předem, aby perníčky měly dostatek času na změknutí. Co si je ale připravit tak, aby byly měkké rovnou a bez čekání?
Co budete potřebovat
Připravte si všechny ingredience:
- 1 lžičku koření do perníku
- 1 lžičku jedlé sody
- 400 g hladké mouky
- 150 g cukru, případně méně podle uvážení
- 2-3 lžíce medu
- 2 vajíčka
- 60 gramů másla
- žloutek na potření
Na polevu:
- bílek z jednoho vajíčka
- 120 g moučkového cukru
Postup krok po kroku
Začneme promícháním suchých ingrediencí ve větší míse a poté přidáme máslo, med a vajíčka. Směs se může zdát sušší, ale stačí ji déle zpracovávat a přísady se krásně spojí. Nejlepší je si těsto připravit den předem a nechat ho odležet přes noc v lednici. Druhý den těsto rozválíme tak, aby bylo vysoké cca 4 až 5 mm. Nezapomeňte si vál posypat trochou mouky. A nastává zábavná část – vykrajování. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a vyskládané tvary na plechu pečeme 9-10 minut. Po vytažení potřeme žloutkem a necháme vychladnout.
Nejkrásnější část – zdobení
Medově sladké perníčky už čeká jen dozdobení dle vašich chutí. Na výrobu domácí bílkové polevy prosejte několikrát moučkový cukr přes síto a až pak vmíchejte bílek. Díky tomu se z cukru nebudou tvořit hrudky. Pokud by poleva byla až příliš hustá, pomůže přidat bílky, v opačném případě lžičku cukru. Nyní zbývá jen přelít do zdobících pytlíčků a začít tvořit. Samozřejmě koupená směs na zdobení bude fungovat stejně dobře a můžete navíc vybírat z více barevných variant. Domácí polevu je možné také obarvit potravinářským barvivem, je jen na vás, jakou cestu zvolíte. Inspiraci na zdobení najdete na internetu, ale fantazii se meze nekladou a originální ornamenty jsou stejně ty nejkrásnější.
Měkké co nejdéle
Aby vydržely stále tak vláčné, doporučuje se skladování na vlhkém místě, nejlépe v papírovém obalu. Zajímavým trikem je i přidání chleba do krabice, který se o správné prostředí také postará.
Ať vám i vašim blízkým chutnají a zpříjemní tak letošní Velikonoce.