Čekáte návštěvu a nemáte žádný zákusek, kterým byste pohostili ke kávě? Zkuste tento jednoduchý a rychlý recept, kterým zaručeně ohromíte a budete považována za dobrou hospodyňku. Stačit vám bude jen pár základních surovin, které jistě najdete ve spižírně.
Ingredience na těsto
- 240 gramů polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 150 gramů másla
- 1 vejce
- 30 gramů cukru
- 2-3 lžíce zakysané smetany
Ingredience na náplň
- 3-4 středně velká jablka
- 200 gramů tvarohu
- 40 gramů cukru
- 1 vejce
- 30 gramů rozpuštěného másla
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup
- Nejprve si připravte, které je potřeba nechat chvilku odležet v chladu. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte máslo. Nyní zapracujte máslo do mouky. Pokud nemáte změklé máslo, použijte ruky. Pokud vám máslo stihlo změknout, můžete použít mixér. Směs by měla mít strukturu drobenky.
- Do „drobenky“ přidejte vajíčko, cukr a zakysanou smetanu. Všechny suroviny pečlivě spojte, až vám vznikne tužší těsto. Takto vzniklé těsto zabalte do folie a vložte do ledničky odležet.
- Zatímco se těsto chladí, připravte si náplň do koláče. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky a pokud chcete zabránit zhnědnutí, lehce nakrájená jablka zakápněte citronovou šťávou. Tvaroh smíchejte s cukrem, vajíčkem a ostatními surovinami.
- Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jendu polovinu vraťte zpět do lednice a druhou rozválejte tak, abyste zakryla dno pečicí nádoby (množství je ideální na plech o velikosti cca 20×30 cm).
- Na první půlku těsta na plechu navrstvěte tvarohovou směs a naskládejte nakrájená jablka.
Tip: Podle chuti přidejte také oříšky, skořici nebo rozinky.
- Druhou polovinu těsta vyjměte z lednice a nastrouhejte na povrch koláče.
- Pečte v předem rozehřáté troubě na 180°C do zlatova přibližně 30 minut.