Existuje nespočet receptů na květákovou polévku. Zatímco někteří rádi experimentují, někteří mají rádi klasiku. Dnes si ukážeme recept na vynikající klasickou českou květákovou polévku, která vás zasytí a pohladí na duši.
Co budete potřebovat?
- 1 celý květák
- 1 menší cibule
- 20 g másla
- 2 stroužky česneku
- 200 ml mléka nebo smetany
- 500 ml kuřecího vývaru
- Snítku čerstvého tymiánu nebo lžičku sušeného tymiánu
- Sůl, pepř
- Libovolně muškátový oříšek
Postup
- Cibuli i česnek nakrájejte najemno, květák rozdělejte na růžičky, aby byly zhruba stejné velikosti – čím menší růžičkou budou tím kratší dobu bude potřeba květák vařit.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte cibuli zesklovatět, což trvá přibližně 4-5 minut. Následně přidejte česnek a tymián a nechte rozvonět – tady bude stačit přibližně 1 minuta.
- Přidejte nakrájený květák a zalijte vše 500 ml kuřecího vývaru a vařte květák do změknutí.
- Jakmile je květák měkký, vytáhněte snítku tymiánu (pokud jste použili), a rozmixujte do hladka.
- Do rozmixované polévky přidejte smetanu nebo mléko a krátce provařte. Pokud se Vám zdá polévka příliš hustá, přidejte trochu vody.
- Dochuťte solí a pepřem dle chuti a pokud máte rádi můžete přidat také trošku muškátového oříšku.
- Podávejte jen tak nebo s krutony a parmezánem.
Tipy pro servírování
I klasickou polévku lze přece jen ozvláštnit. Na talířku posypte polévku strouhaným sýrem parmazánového typu, který se bude krásně rozpouštět, a ještě dodá na krémovosti polévky.
Oblíbené je servírování také s krutony, které jsou velmi jednoduché na přípravu.
Recept na krutonky
Rohlík rozkrojte podélně napůl a pak znovu podélně na půlky. Krájejte na přibližně 0,5 cm silné čtvrt kolečka. Nakrájený rohlík vložte do pánve a rozprostřete. Přidejte máslo a rohlík opékejte na velmi slabém plamenu za občasného promíchání do zlatova.