Recepty

Klasická květáková polévka: dobrota uvařená do 30 minut

Klasická květáková polévka: dobrota uvařená do 30 minut

Existuje nespočet receptů na květákovou polévku. Zatímco někteří rádi experimentují, někteří mají rádi klasiku. Dnes si ukážeme recept na vynikající klasickou českou květákovou polévku, která vás zasytí a pohladí na duši.

Co budete potřebovat?

  • 1 celý květák
  • 1 menší cibule
  • 20 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml mléka nebo smetany
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • Snítku čerstvého tymiánu nebo lžičku sušeného tymiánu
  • Sůl, pepř
  • Libovolně muškátový oříšek

Postup

  1. Cibuli i česnek nakrájejte najemno, květák rozdělejte na růžičky, aby byly zhruba stejné velikosti – čím menší růžičkou budou tím kratší dobu bude potřeba květák vařit.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte cibuli zesklovatět, což trvá přibližně 4-5 minut. Následně přidejte česnek a tymián a nechte rozvonět – tady bude stačit přibližně 1 minuta.
  3. Přidejte nakrájený květák a zalijte vše 500 ml kuřecího vývaru a vařte květák do změknutí.
  4. Jakmile je květák měkký, vytáhněte snítku tymiánu (pokud jste použili), a rozmixujte do hladka.
  5. Do rozmixované polévky přidejte smetanu nebo mléko a krátce provařte. Pokud se Vám zdá polévka příliš hustá, přidejte trochu vody.
  6. Dochuťte solí a pepřem dle chuti a pokud máte rádi můžete přidat také trošku muškátového oříšku.
  7. Podávejte jen tak nebo s krutony a parmezánem.

Tipy pro servírování

I klasickou polévku lze přece jen ozvláštnit. Na talířku posypte polévku strouhaným sýrem parmazánového typu, který se bude krásně rozpouštět, a ještě dodá na krémovosti polévky.

Oblíbené je servírování také s krutony, které jsou velmi jednoduché na přípravu.

Recept na krutonky

Rohlík rozkrojte podélně napůl a pak znovu podélně na půlky. Krájejte na přibližně 0,5 cm silné čtvrt kolečka. Nakrájený rohlík vložte do pánve a rozprostřete. Přidejte máslo a rohlík opékejte na velmi slabém plamenu za občasného promíchání do zlatova.