Další

Jste blázen do uklízení? 3 znaky, že to s úklidem přeháníte

Jste blázen do uklízení? 3 znaky, že to s úklidem přeháníte

Trvá vám úklid déle, než jste čekali, a přijde vám, že k dokonalosti tomu stále ještě něco chybí? Problém nemusí být v samotném nepořádku, ale i v tom, jak jej subjektivně vnímáte vy sami. I když je pak čistý a uklizený domov předpokladem klidu a harmonie, nadměrným úklidem můžete ubližovat nejen domácnosti, ale především sami sobě. Jak tedy poznat, že byste měli při údržbě vašeho domu či bytu zařadit na nižší rychlost?

Věčný souboj s všudypřítomným prachem

Spousta lidí dělá téměř školáckou chybu v tom, že používá větší než potřebné množství čisticího prostředku a mýdla v domnění, že tím dosáhne lepšího čistícího efektu. Opak je ale pravdou. Prostředky zanechávají na povrchu tenký film, který paradoxně přitahuje více prachu, takže se nábytek či podlaha rychleji zašpiní. V potaz je také nutné vzít fakt, že věčné utírání všech povrchů v domácnosti je časově i fyzicky náročné, takže se po všech směrech vyplatí v tomto ohledu zvolnit a prodloužit interval mezi jednotlivými úklidy. Získaný čas tak raději věnujte rutinnímu úklidu, nebo ještě lépe odpočinku a volnočasovým aktivitám.

Perete povlečení kvůli vůni? Pozor, ať jej nezničíte!

Dalším ukazatelem chronického úklidu je příliš časté praní ložního prádla. Řada lidí si tento zlý návyk odůvodňuje především touhou po svěží vůni. Tu lze však dnes nahradit například difuzéry či voňavkami, a povlečení tak může být ušetřeno neustálého pobytu v pračce nebo sušičce. Na pravidelné bázi jej tak můžete prát jednou za jeden až dva týdny, pokud vám pak nebude vadit, že bude postel více zabydlená, bohatě stačí výměna prádla jednou za měsíc. V zimě pak můžete interval ještě prodloužit, jelikož se naše těla tolik nepotí a povlečení i prostěradlo tak vydrží relativně svěží po delší dobu.

Přehnaná údržba ručníků v koupelně

Ručníky v koupelně se obvykle používají po umytí těla nebo rukou, takže se neušpiní tolik jako kuchyňské utěrky. Přesto má spousta lidí pocit, že musí obě tyto látky měnit stejně často. Rodiny s dětmi, které používají ručníky k otírání i před koupáním, se nejspíš pravidelnému praní nevyhnou. V ostatních domácnostech ale stačí ručník prát až po 4 použitích. Ty, které používáte k utírání rukou, pak perte jen jednou za týden. Ne nadarmo se totiž říká, že nic se nemá přehánět, a časté praní ručníků je jedním z ukazatelů, že to s úklidem berete až moc vážně.