Další

Řecká ekonomika se odrazila z krize a jde příkladem nejen Česku

Řecká ekonomika se odrazila z krize a jde příkladem nejen Česku

Určitě si vybavujete dobu, kdy byla řecká ekonomika těsně před velkým krachem a dávána jakožto odstrašující případ. Ovšem tyto doby mohou být dnešním dnem definitivně zapomenuty, neboť Řecko opanovalo každoroční hodnocení ekonomik bohatých zemí The Economist. Konkrétně The Economist ohodnotil Řecko jakožto vůbec nejvýkonnější ekonomiku roku 2023! 

Při výpočtu se využívala hned čtveřice různých ukazatelů hodnotících výkonnost ekonomiky. Konkrétně jádrová inflace, která nezahrnuje nestálé složky jako jsou energie a potraviny, HDP, míra nezaměstnanosti a výkonnost akciového trhu. 

Řecký ekonomický zázrak se stal i díky EU

O tom, že nejde tak úplně o náhodu svědčí i fakt, že Řecko již druhým rokem po sobě dosáhlo pozoruhodných výsledků. S tempem růstu HDP na úrovni 1,2 % vyniká Řecko mezi ostatními evropskými zeměmi. Stejně tak respekt získává svým prudkým růstem reálné hodnoty akciového trhu, která od roku 2022 vzrostla o 43,8 %. V neposlední řadě se Řecko začíná stávat oblíbenou destinací investorů – investice se v tomto roce navýšily přibližně o 15 procent.

Kde hledat příčinu úspěchu? Za ním stojí pochopitelně více faktorů, nicméně o jednu z klíčových rolí se postarali politici jejich vládní implementací sady protržních reforem. 

Stejně tak svou trochou do mlýna přispěla i Evropská unie, jež do Řecka do roku 2027 napumpuje více než 55 miliard eur ze strukturálních fondů a fondů obnovy EU, což podle odhadů ekonomů přispěje k růstu řecké ekonomiky jedním procentním bodem ročně.

Důkaz o tom, že z krize se lze odrazit

Za pochvalu stojí i to, jak si Řecko poradilo s koronavirem.  Řeč je zejména o digitalizaci zavedené v důsledku pandemie, která podstatně ochránila zdejší produktivitu během krize a tím pádem i HDP. Tato oblíbená destinace českých turistů, tak prožívá ekonomickou renesanci a vrací se k prosperující ekonomice, jež tu panovala naposledy na počátku roku 2010. 

Řecko je tedy premiantem, jinde v Evropě situace na základě dat z roku 2023 již tak růžová není. Maďarsko aktuálně zažívá 11% meziroční jádrovou inflaci. Problémům čelí také Finsko, které je silně závislé na ruských dodávkách energie. Británie se nadále vypořádává s následky brexitu. Neslavně je na tom i Česká republika, kterou trápí inflace a zaznamenává pokles HDP.