Někteří lidé se pečení bábovek bojí, a přitom je to tak snadné! Stačí se držet instrukcí a dokonalý výsledek máte zaručený. Tato luxusní bábovka je vláčná a k její přípravě nepotřebujete váhu.
Suroviny
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 2 vajíčka
- 1 balení smetany ke šlehání
- ½ hrnku oleje
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- Vanilkový cukr
Postup
Všechny suroviny vyndejte v dostatečném předstihu v lednice, aby měly pokojovou teplotu. Předejdete tak případnému sražení těsta. Připravte si dvě misky, rozklepněte vajíčka a do jedné z nich dejte bílky, zatímco do druhé žloutky. Žloutky by měly být ve větší misce, jelikož v ní budete dělat celé těsto.
Za použití šlehače vymíchejte z bílků tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte směs do pěny. Přisypte mouku, balení kypřícího prášku, vanilkový cukr, smetanu i olej a vše dobře vyšlehejte v jednolité těsto bez hrudek.
Na závěr do směsi opatrně vmíchejte i sníh.
Pokud nemáte k dispozici šlehač, můžete krok se sněhem přeskočit a celé těsto vymíchat jen pomocí ruční metličky.
Formu na bábovku buďto vymažte rozehřátým máslem a vysypte hrubou moukou, nebo použijte sprej na pečení, který seženete v Tescomě nebo Lidlu.
Pečení
Bábovku vložte do rozehřáté horkovzdušné trouby a pečte na 165 °C po dobu šedesáti minut.
Upečenou bábovku ještě teplou vyklopte na talíř nebo na speciální mřížku určenou k chladnutí dezertů. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.
Tip
Před upečením můžete část těsta oddělit a přidat do ní kvalitní kakao. Do formy nalijte nejprve světlou polovinu těsta a poté i tmavou. Můžete je pomocí vidličky nebo špejle lehce promíchat. Do těsta můžete navíc přidat i malé kousky čokolády nebo najemno nasekané oříšky podle chuti.