Recepty

Luxusní bábovka bez vážení: dokonalost, kterou musíte vyzkoušet v roce 2024

Luxusní bábovka bez vážení: dokonalost, kterou musíte vyzkoušet v roce 2024

Někteří lidé se pečení bábovek bojí, a přitom je to tak snadné! Stačí se držet instrukcí a dokonalý výsledek máte zaručený. Tato luxusní bábovka je vláčná a k její přípravě nepotřebujete váhu.

Suroviny

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 2 vajíčka
  • 1 balení smetany ke šlehání
  • ½ hrnku oleje
  • 1 balení kypřícího prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr

Postup

Všechny suroviny vyndejte v dostatečném předstihu v lednice, aby měly pokojovou teplotu. Předejdete tak případnému sražení těsta. Připravte si dvě misky, rozklepněte vajíčka a do jedné z nich dejte bílky, zatímco do druhé žloutky. Žloutky by měly být ve větší misce, jelikož v ní budete dělat celé těsto.

Za použití šlehače vymíchejte z bílků tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte směs do pěny. Přisypte mouku, balení kypřícího prášku, vanilkový cukr, smetanu i olej a vše dobře vyšlehejte v jednolité těsto bez hrudek.

Na závěr do směsi opatrně vmíchejte i sníh.

Pokud nemáte k dispozici šlehač, můžete krok se sněhem přeskočit a celé těsto vymíchat jen pomocí ruční metličky.

Formu na bábovku buďto vymažte rozehřátým máslem a vysypte hrubou moukou, nebo použijte sprej na pečení, který seženete v Tescomě nebo Lidlu.

Pečení

Bábovku vložte do rozehřáté horkovzdušné trouby a pečte na 165 °C po dobu šedesáti minut.

Upečenou bábovku ještě teplou vyklopte na talíř nebo na speciální mřížku určenou k chladnutí dezertů. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

Tip

Před upečením můžete část těsta oddělit a přidat do ní kvalitní kakao. Do formy nalijte nejprve světlou polovinu těsta a poté i tmavou. Můžete je pomocí vidličky nebo špejle lehce promíchat. Do těsta můžete navíc přidat i malé kousky čokolády nebo najemno nasekané oříšky podle chuti.