Chcete připravit svým blízkým luxusní dezert, který bude představovat dokonalou sladkou tečku vašeho menu? Pak vyzkoušejte čokoládové brownies. Domovinou tohoto lahodného moučníku jsou Spojené státy. Vyrábí se z třeného těsta a součástí je i kakao a někdy může být také čokoláda nebo další přísady – rozinky či oříšky. Před podáváním jej můžete polít rozpuštěnou čokoládou nebo ozdobit šlehačkou. Budete-li jej podávat teplé, pak přidejte vanilkovou zmrzlinu. V severní části Ameriky tento lahodný moučník naleznete na jídelních lístcích většiny kaváren a restaurací.
Recept č.1
Suroviny pro přípravu
Na hranatou formu si připravíme:
- 350 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 250 g másla
- 3 vejce
- 250 g cukru
- 85 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
Postup přípravy
- Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni.
- Vyšleháme vejce, přidáme k nim cukr a směs vyšleháme do zhoustnutí. Měla by být lesklá.
- Vaječnou směs opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády.
- Prosijeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vlijeme do formy a pečeme 30 – 35 minut v předehřáté troubě. Povrch moučníku by měl být pevný, mírně lesklý. Vnitřek by měl zůstat hutný, ale lehce tekutý.
- Necháme vychladnout.
- Nakrájíme na čtverečky a podáváme.
Recept č.2
Suroviny pro přípravu
Na větší plech si připravíme:
- 250 g másla
- špetku soli
- 6 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 2 lžíce holandského kakaa
- 250 g cukru
Postup přípravy
- Ve vodní lázni rozpustíme kakao a máslo.
- Do vzniklé směsi vmícháme oba cukry, sůl a kakao a vše řádně rozmícháme.
- Následně přidáme, po jednom, vejce.
- V závěru do vzniklé směsi vmícháme mouku
- Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
- Vršek můžeme posypat ořechy nebo mandlemi.
- Pečeme v rozehřáté troubě 25-30 minut.
- Kontrolujeme pomocí špejle – těsto by na ní mělo vytvářet vlhké drobky, ale nemělo by jí zbarvit.