Recepty

Luxusní dezert: neodolatelná sladká tečka

Luxusní dezert: neodolatelná sladká tečka

Chcete připravit svým blízkým luxusní dezert, který bude představovat dokonalou sladkou tečku vašeho menu? Pak vyzkoušejte čokoládové brownies. Domovinou tohoto lahodného moučníku jsou Spojené státy. Vyrábí se z třeného těsta a součástí je i kakao a někdy může být také čokoláda nebo další přísady – rozinky či oříšky. Před podáváním jej můžete polít rozpuštěnou čokoládou nebo ozdobit šlehačkou. Budete-li jej podávat teplé, pak přidejte vanilkovou zmrzlinu. V severní části Ameriky tento lahodný moučník naleznete na jídelních lístcích většiny kaváren a restaurací.

Recept č.1

Suroviny pro přípravu

Na hranatou formu si připravíme:

  • 350 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 250 g másla
  • 3 vejce
  • 250 g cukru
  • 85 g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Postup přípravy

  • Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni.
  • Vyšleháme vejce, přidáme k nim cukr a směs vyšleháme do zhoustnutí. Měla by být lesklá.
  • Vaječnou směs opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády.
  • Prosijeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vlijeme do formy a pečeme 30 – 35 minut v předehřáté troubě. Povrch moučníku by měl být pevný, mírně lesklý. Vnitřek by měl zůstat hutný, ale lehce tekutý.
  • Necháme vychladnout.
  • Nakrájíme na čtverečky a podáváme.
peceni

Recept č.2

Suroviny pro přípravu

Na větší plech si připravíme:

  • 250 g másla
  • špetku soli
  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g polohrubé mouky
  • 300 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 250 g cukru

Postup přípravy

  • Ve vodní lázni rozpustíme kakao a máslo.
  • Do vzniklé směsi vmícháme oba cukry, sůl a kakao a vše řádně rozmícháme.
  • Následně přidáme, po jednom, vejce.
  • V závěru do vzniklé směsi vmícháme mouku
  • Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
  • Vršek můžeme posypat ořechy nebo mandlemi.
  • Pečeme v rozehřáté troubě 25-30 minut.
  • Kontrolujeme pomocí špejle – těsto by na ní mělo vytvářet vlhké drobky, ale nemělo by jí zbarvit.