Recepty

Luxusní nedělní oběd: pro rodinu nebo návštěvu

Luxusní nedělní oběd: pro rodinu nebo návštěvu

Plánujete v neděli rodinnou oslavu, nebo jen chcete překvapit své blízké něčím výjimečným? Pak zkuste křupavou konfitovanou kachnu. Díky dlouhému pečení se bude maso doslova rozplývat na jazyku. Přitom příprava je docela snadná. Kachnu stačí jen okořenit a nechat hodiny péci.

Konfitovaná kachna

Konfitování je starý a osvědčený způsob pečení masa, který zaručuje, že maso bude na povrchu krásně křupavé a uvnitř měkké a šťavnaté. Hlavním principem přípravy je pomalé pečení kachny v sádle, aniž by maso nasáklo tukem. Dříve se postup používat ke konzervaci masa. Po vychladnutí sádlo ztuhne a na pár dnů uchová maso krásně čerstvé. Syrovou kachnu je potřeba si den dopředu připravit a s kořením ji nechat odležet přes noc v lednici. Samotné pečení potom zabere zhruba 4 hodiny. Z jedné kachny vyjdou čtyři porce. 

Potřebné suroviny

  • 1 celá kachna 
  • alespoň 500 g kvalitního vepřového sádla 
  • pepř
  • sůl
  • 1 palička česneku
  • několik větviček tymiánu a rozmarýnu
  • uzavíratelná zapékací nádoba
  • 500 ml masového vývaru

Postup přípravy

  • Kachnu omyjeme, osušíme na naporcujeme na čtvrtiny. Každý kus osolíme, opepříme a uložíme natěsno do zapékací nádoby. Stroužky česneku oloupeme a nasekáme. Kachnu posypeme česnekem a obložíme snítkami bylinek. Nádobu uzavřeme a vložíme přes noc do lednice.
  • Předehřejme troubu na 130°C a na sporáku dáme na mírném plameni rozpustit sádlo. Ke kachně nalijeme tolik sádla, aby bylo maso zcela ponořené. Zapékací formu přikryjeme poklicí a dáme péct na přednastavenou teplotu. Pomalu pečeme čili konfitujeme po dobu 4 hodin.
  • Poté ještě teplé maso vyjmeme ze sádla a necháme okapat. Kachní čtvrtky přendáme na plech, podlijeme vývarem a při teplotě 200°C dopečeme dozlatova kůrčičku. 
  • Podáváme s karamelizovaným červeným zelím a na pánvi opečenými plátky brambor. Tradiční zelí můžeme nahradit lehčím zeleným salátem s francouzským dresinkem. Ke kachně se jako polévka perfektně hodí poctivý hovězí vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Dobrou chuť!