Recepty

3 Podzimní recepty od Pohlreicha pro rok 2023

3 Podzimní recepty od Pohlreicha pro rok 2023

Zdeněk Pohlreich patří mezi legendy české gastronomie, pojďme si společně připravit tři zajímavé recepty, které jsou možná trochu složitější na přípravu, ale zaručeně s nimi zazáříte na podzimně laděném menu. Dáte přednost hřejivému vývaru nebo voňavému mletému masu?

Životabudič jménem polévka

Dobrá polévka je nutností na každém slavnostně prostřeném stole. Dříve se jedla jako lék a později coby lahodný pokrm, který zahřeje a posilní. Za vůbec největšího milovníka tohoto pokrmu byl považován francouzský král Ludvík XIV., který byl ochotný sníst najednou i několik talířů této lahodné krmě. Není se tedy čemu divit, že tomu byla právě Paříž, kde se otevřela v roce 1765 vůbec první polévková restaurace na světě. Pojďme si společně uvařit jakýsi grál mezi českými polévkami – bramboračku.

Ingredience na 4 porce:

·         1 větší cibule

·         400 gramů brambor

·         2 ks červené papriky

·         100 g hub

·         300 g mražené kukuřice

·         2 lžíce oleje

·         1 špetka muškátového oříšku

·         1 lžička majoránky

·         2 ks bobkového listu

·         600 ml zeleninového vývaru na kostky

·         150 ml smetany na vaření

·         50 gramů másla

·         sůl, pepř

Postup přípravy:

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, papriky nakrájíme na proužky. Houby nakrájíme na plátky a kukuřici rozmrazíme.

V hrnci rozpálíme olej, necháme zesklovatět cibuli. Přidáme brambory, papriku, houby, kukuřici a necháme orestovat.

Přidáme koření, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 15 minut, dokud brambory nezměknou. Vyjmeme bobkový list, přidáme smetanu a zjemníme máslem. Dochutíme a můžeme podávat.

Zapékané smetanové brambory

Ingredience:

·         900 gramů brambor

·         450 ml smetany ke šlehání

·         2 stroužky česneku

·         150 g parmezánu

·         2 snítky tymiánu

·         sůl, pepř

Postup přípravy:

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu svaříme s celým oloupaným česnekem na dvě třetiny objemu. Dochutíme solí a pepřem a přidáme nastrouhaný parmezán.

Lístky tymiánu promícháme s bramborami. Přidáme smetanu, promícháme a pečeme v zapékací míse na 170 °C asi jednu hodinu.

Kuřecí kuličky s rajčatovou omáčkou a dušenou rýží

Ingredience:

Kuličky

·         500 gramů mletého masa

·         60 g strouhanky

·         50 gramů strouhaného parmezánu

·         4 stroužky česneku

·         1 vejce

·         4 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele

·         sůl a pepř

Rajčatová omáčka

·         300 gramů konzervovaných rajčat

·         hrst bazalky

Postup přípravy:

Maso, strouhanku a parmezán dáme do mísy a promícháme. Česnek oloupeme a prolisujeme k masu, vejce prošleháme vidličkou, přidáme petržel a pažitku. Ze směsi vytvarujeme kuličky, nandáme je do pekáče a zalijeme konzervovanými rajčaty s bazalkou. Pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut. Podáváme s dušenou rýží.

 Vyzkoušíte některý ze zajímavých receptů od světoznámého kuchaře? Uvidíte, že rozhodně nebudete litovat!