Pokud i vy patříte k lidem, kteří si do každé skleničky vody potřebují přilít nějakou ovocnou šťávu, jistě se zamýšlíte nad jejich vlivem na vaše zdraví. V obchodech můžete nalézt mnoho variant, přičemž mnoho z nich se na lidském zdraví podepisuje ne právě kladně. Obsahují totiž spoustu cukru a chemické konzervanty. Vyrobte si proto zdravý rybízový sirup z odšťavňovače doma!
Červená a černá
Není rybíz jako rybíz. Na světě existuje hned několik různých odrůd, z nichž každá chutná jinak. Obvykle můžete na českých zahrádkách najít různé druhy černého, červeného a bílého rybízu. Sirup můžete vyrobit z každého z nich, nejvyšší obsah vitamínů ale najdete v rybízu černém, a proto v zájmu svého zdraví zkuste sáhnout právě pro něm.
Zdraví prospěšné bobule
Rybíz je jednou z plodin na našich zahrádkách, které obsahují nejvyšší množství vitamínu C. Ten výrazně přispívá k lepší obranyschopnosti a pomáhá s tvorbou kolagenu. Kromě vitamínu C obsahuje rybíz i vysoké množství draslíku, vápníku a železa.
Postup je snadný
- Rybíz omyjte
- Vložte do odšťavňovače
- Nalijte šťávu do hrnce
- Přiveďte k varu
- Přidejte cukr
- Nalijte do láhve
Omytý rybíz vložte do odšťavňovače i se stopkami. Jejich odstraňování je zcela zbytečné a jen byste tím ztráceli čas. Prolisovanou šťávu přelijte do hrnce, přisypte cca 200 gramů cukru a přiveďte směs k varu. Mějte na paměti, že příliš dlouhým vařením zbytečně zničíte vitamíny! Proto stačí povařit jen krátce. Nalijte sirup ještě horký do láhve, a tu ihned uzavřete. Skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě.
Shrnutí
Rybízová šťáva je plná vitamínů, které k našemu zdraví potřebujeme. Může to být dobrý pomocník v dobách, kdy bojujeme s různými viry a bakteriemi. Ideální je sice používat sirup čerstvý, ani rybízový sirup z odšťavňovače, který uchováváme několik měsíců zakonzervovaný, množství vitamínů příliš neztrácí. Tím se výrazně liší od sirupů vyrobených z jiného ovoce, proto pokud máte možnost, sáhněte právě po rybízu!