Recepty

Rybízový sirup z odšťavňovače: svěží vitamínová bomba

Rybízový sirup z odšťavňovače: svěží vitamínová bomba

Pokud i vy patříte k lidem, kteří si do každé skleničky vody potřebují přilít nějakou ovocnou šťávu, jistě se zamýšlíte nad jejich vlivem na vaše zdraví. V obchodech můžete nalézt mnoho variant, přičemž mnoho z nich se na lidském zdraví podepisuje ne právě kladně. Obsahují totiž spoustu cukru a chemické konzervanty. Vyrobte si proto zdravý rybízový sirup z odšťavňovače doma!

Červená a černá

Není rybíz jako rybíz. Na světě existuje hned několik různých odrůd, z nichž každá chutná jinak. Obvykle můžete na českých zahrádkách najít různé druhy černého, červeného a bílého rybízu. Sirup můžete vyrobit z každého z nich, nejvyšší obsah vitamínů ale najdete v rybízu černém, a proto v zájmu svého zdraví zkuste sáhnout právě pro něm.

Zdraví prospěšné bobule

Rybíz je jednou z plodin na našich zahrádkách, které obsahují nejvyšší množství vitamínu C. Ten výrazně přispívá k lepší obranyschopnosti a pomáhá s tvorbou kolagenu. Kromě vitamínu C obsahuje rybíz i vysoké množství draslíku, vápníku a železa.

Postup je snadný

  • Rybíz omyjte
  • Vložte do odšťavňovače
  • Nalijte šťávu do hrnce
  • Přiveďte k varu
  • Přidejte cukr
  • Nalijte do láhve

Omytý rybíz vložte do odšťavňovače i se stopkami. Jejich odstraňování je zcela zbytečné a jen byste tím ztráceli čas. Prolisovanou šťávu přelijte do hrnce, přisypte cca 200 gramů cukru a přiveďte směs k varu. Mějte na paměti, že příliš dlouhým vařením zbytečně zničíte vitamíny! Proto stačí povařit jen krátce. Nalijte sirup ještě horký do láhve, a tu ihned uzavřete. Skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě.

Shrnutí

Rybízová šťáva je plná vitamínů, které k našemu zdraví potřebujeme. Může to být dobrý pomocník v dobách, kdy bojujeme s různými viry a bakteriemi. Ideální je sice používat sirup čerstvý, ani rybízový sirup z odšťavňovače, který uchováváme několik měsíců zakonzervovaný, množství vitamínů příliš neztrácí. Tím se výrazně liší od sirupů vyrobených z jiného ovoce, proto pokud máte možnost, sáhněte právě po rybízu!