Chystáte se rodinu překvapit luxusním nedělním obědem, ale stále ještě nevíte, co dobrého jim uvařit? A co třeba vepřovou pečeni. Je to kousek masa, který se na praseti nachází mezi krkovicí a kýtou, podél páteře. Je libový. Pořídit si ji můžete s kostí nebo bez ní. Přinášíme vám nějaké tipy na její přípravu.
Vepřová pečeně s tymiánem
Koření tymián se vyskytuje ve dvou podobách – sušené větévky, které obsahují jak listy, tak i květy, nebo odrhnuté listy. Na tento recept použijeme sušené větévky.
Suroviny pro přípravu na 0,5 kg masa:
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- hrst tymiánu
- sádlo na smažení
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy:
Na pánvi rozpustíme sádlo a pečeni na něm opečeme ze všech stran. Maso vyndáme z pánve. Výpek přelijeme do pekáče. Do výpeku poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a tymián. Doprostřed umístíme maso, které osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a dáme péci do trouby. Pečeni nakrájíme na plátky, na talíři polijeme šťávou z výpeku. Podáváme se šťouchanými nebo pečenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Vepřová pečeně s balzamikem
Suroviny pro přípravu na 0,5 kg masa:
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- rostlinný olej
- 30 ml balzamikového krému
- směs kořenové zeleniny dle chuti
- zeleninový vývar
- koření dle chuti – nové koření, bobkový list
- sůl a pepř dle chuti
- máslo
Postup přípravy:
Maso nařízneme na povrchu několika hlubokými tahy nožem a vytvoříme pravidelné mřížkování. Osolíme a opepříme. Osmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji a přesuneme do pekáčku. Přidáme výpek a máslo. Zdrhneme snítky tymiánu, které rozmíchéme s balzamikem. Směs vetřeme do masa. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka, podlijeme vývarem, přidáme koření. Pekáček zakryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 1,5 hodiny. Pak sundáme alobal a ještě dopékáme asi 20 minut. Mezitím vyjmeme koření a rozmixujeme zeleninu a přidáme ji k masu. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji trochu zahustit.
Podáváme nakrájené na plátky s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Přelijeme omáčkou.