Další

Matkou ve 20, 30 nebo 40? Jake jsou rozdily a kdy je to nejlepší

Matkou ve 20, 30 nebo 40? Jake jsou rozdily a kdy je to nejlepší

Existuje vůbec ideální doba na založení rodiny? Názory se odborníků i samotných žen se liší. Mnohé ženy už svůj biologicky optimální čas dokonce dávno prošvihly. Je lepší stát se matkou ve 20, 30, nebo 40 letech? Jaký je společenský trend a jak na to nahlíží medicína?

Odkládání mateřství jako společenský trend

Ze statistik se dozvídáme, že v 90. letech byl průměrný věk prvorodiček 22,5 roku. Do roku 2018 stoupal až k téměř 30 letů a v současnosti se pohybuje okolo 28 let. Důvodů odkládání mateřství je hned několik. V moderní společnosti to ženy nemají vůbec jednoduché. Musí vystudovat, najít si práci, partnera a vybudovat s ním rodinné zázemí. 

Do toho všeho přichází otázka rodičovství a zároveň snaha splnit si některé sny (cestování, kariéra…). Přitom všem si uvědomují rizika mateřství v pozdějším věku. Zanedbatelný není ani fakt, že se náklady na dítě se pohybují v rozmezí 5 – 9 tisíc za měsíc, což si rozhodně nemůže dovolit každý mladý pár.

S věkem prudce stoupají rizika

Ať už jsou důvody žen a jejich partnerů jakékoliv, biologie na ně ohledy nebere. Z medicínského hlediska je pro ženu optimálním věkem pro početí prvního dítěte 24 až 25 let. Ženský organismus, včetně reprodukčních orgánů, je tehdy v nejlepší kondici. Výrazně nižší jsou komplikace v těhotenství a při porodu a také rizika vzniku genetických vad. U 25 letých žen je pravděpodobnost narození dítěte s Downovým syndromem jen 1:1350. Po třicítce ale toto číslo strmě stoupá a u čtyřicetileté matky to je dokonce 1:30. 

S věkem také výrazně slábnou šance na početí. Ve věku 25 let jsou šance na početí  u zdravého a sexuálně aktivního páru v průběhu jednoho cyklu asi 25 %. Po třicítce je to okolo 20 %, po pětatřicítce 12 % a po čtyřicítce jen 5 %. I přesto ale není výjimkou, že se setkáme s matkami, které počaly přirozenou cestou až po čtyřicítce a přitom se jim narodilo zdravé miminko.

Ideální věk neexistuje

Některé ženy se obávají, že ještě nejsou na dítě dost psychicky “zralé”. Pokud se na věc opět podíváme očima medicíny, po 25. roku života by náš mozek měl být plně vyvinutý. U některých jedinců to ale může být i dříve, nebo naopak později. 

Mateřství přináší zásadní změnu v životě obou partnerů, kteří by na něj měli být plně připraveni. Zatímco víme, že z hlediska biologie je nejlepší založit rodinu mezi 20. – 30. rokem života, emoční a materiální připravenost je zcela individuální.