Další

Produkty, které už se nevyrábí: Pamatujete všechny tři?

Produkty, které už se nevyrábí: Pamatujete všechny tři?

Možná jste je jako děti milovali a toužili je mít doma. Čas ale běží rychle a v dnešní zápavě zboží málokdo zavzpomíná na dobu bez mobilu a počítače. Devadesátá léta, ale i osmdesátá přinesla spoustu nového, byl to úžasný čas před a po revoluci. Připomeňme si tak tři ikonické produkty, které se už nevyrábí a byla by škoda je zapomenout.

Walkman do kapsy a šlo se ven

Když na konci sedmdesátých let v Japonsku vyrobila společnost Sony první přehrávač hudby „na cesty“, strhla se lavina nejen ve světě, ale i v Československu. Ještě před revolucí byly walkmany dostupné jen v Tuzexu, později se k nim už mohl dostat každý. Určitě to znáte i dnes – ve společnosti je některá elektronika obecně oblíbená a člověk je populární jen tím, že ji má. Alespoň dospívající by to určitě potvrdili. Přesně takový byl i walkman, malá krabička se sluchátky, díky které měl člověk kazety s hudbou u sebe i venku. 

Mončičáci v každém dětském pokoji

Když se nad tím člověk zamyslí, je těžké určit co za konkrétní zvíře mončičák je. Chlupatý plyšák s velkýma očima a někdy cumlající si palec ovládl dětská srdce svou roztomilostí. Koupit si ho nemohl každý a už vůbec ne v běžném obchodě.  Pocházel původně také z Japonska, ale oblíbený byl po celém světě. Při troše štěstí ho bylo možné sehnat v několika provedeních a stal se tak jednou z nejoblíbenějších hraček. Prodávají se i dnes v „moderním provedení“, ale ti praví byli jen tenkrát, těsně před sametovou revolucí.

Krémovou chuť Vlnek si už nedopřejete

V roce 2011 byla zastavena výroba oblíbených sušenek napříč generacemi. Podle výsledků z průzkumu trhu se firma rozhodla dál nepokračovat, což se setkalo s upřímnou nelibostí příznivců tohoto sladkého pečiva. Typický pro Vlnky byl hlavně jejich tvar – z jedné strany rovná a z druhé vlnitá oplatka a uprostřed bílý krém. Jejich historie sahá až do 60. let, kdy se v Olomouci začaly vyrábět. A reakce lidí? Petice na obnovení, která ale nestačila. Vlnky patří dnes mezi retro potraviny a v regálech je pravděpodobně znovu neuvidíme.