Další

Starší, ale ne sami: 5 zvířat ideálních pro důchodce

Starší, ale ne sami: 5 zvířat ideálních pro důchodce

Život v důchodu by měl být plný radosti a spokojenosti. Jednou z možností, jak si tuto poklidnou životní fázi užít, je sdílet svůj domov s chlupatým, nebo opeřeným parťákem. Zde je výběr pěti mazlíčků, kteří jsou podle veterinářů ideální pro seniory.

Pes: nejvěrnější přítel

Pes je osvědčenou klasikou, která díky velké variabilitě plemen nabízí vhodnou volbu téměř pro každého. Pro důchodce jsou vhodná menší společenská plemena s klidnou povahou a nižšími nároky na péči a prostor. Mezi taková patří například maltézský psík, shih-tzu a kavalír king charles španěl. 

I sebemenší pes ale vyžaduje pravidelnou péči zahrnující procházky a veterinární kontroly. Zanedbatelná není ani finanční náročnost, která se v závislosti na konkrétním plemenu pohybuje okolo několika stovek až tisíců korun za měsíc.

Kočka: lék na uklidnění

Kočky jsou ideálními společníky pro méně aktivní seniory, kteří nemohou nebo nechtějí chodit na pravidelné procházky se psem. Pohlazení jejich hebkého kožíšku okamžitě odbourává stres a smutnou náladu. 

Kočky jsou všeobecně méně náročné na péči, pozornost a prostor a jsou tišší než psi. Krátkosrstá plemena se navíc nemusí ani pravidelně kartáčovat. Měsíční náklady na kočku jsou zhruba 500 Kč. Kočky ale mají oproti psům osobitou povahu a nelze je vycvičit. 

Morče: věčný pohodář

Ještě o něco méně péče vyžaduje morče. Tento roztomilý hlodavec je menší než králík a obzvláště samci vynikají klidnou povahu. Narozdíl od křečků jsou aktivní ve dne a kromě dostatečně velké klece, potravy, vody a pravidelného čištění, jim stačí jen společnost a pohlazení po hebkém kožíšku.

Rybičky: tiší krasavci

Pro důchodce, kteří nechtějí věnovat příliš energie na péči o domácího mazlíčka, může být skvělou volbou malé akvárium s pár rybičkami. Rybičky jsou tiché, nenáročné a přitom díky svým pestrým tělům poskytují nádhernou podívanou. I přesto ale vyžadují pravidelné krmení, čištění akvária, zajištění osvětlení, filtrace apod.

Papoušek: zábavný společník

Papoušci jsou společenští a velmi inteligentní ptáci s nádherným pestrým peřím. V jejich veselé přítomnosti se nikdy nebudete cítit sami. Některé druhy jsou navíc velmi učenlivé, takže je lze vycvičit na krmení z ruky či pohlazení. Je potřeba ale myslet na to, že někdy bývají velmi hluční a že se mohou dožít 20 let i více.