Další

Ráj pro houbaře: naše tipy, kde najít ty nejlepší houby

Ráj pro houbaře: naše tipy, kde najít ty nejlepší houby

Houbařská sezóna právě vrcholí. Vzhledem k tomu, že má být hezké počasí i v následujících dnech, je ideální čas vydat se do lesů za bohatým úlovkem. Poradíme, které lokality se aktuálně vyplatí navštívit a kde houby rostou nejčastěji.

Stále rostou, potvrzují houbaři

Přestože byly v posledních týdnech srážky spíše podprůměrné, houbaři stále hlásí bohaté úlovky. Výjimkou nejsou ani tři plné koše během jednoho dopoledne. Je ale potřeba zaměřit se na vlhčí lokality, jako jsou například oblasti okolo vodních přehrad, které jsou úrodné i v době sucha. Prohledávejte pečlivě různé doliny a hustý podrost s mechem a kapradím, kde se drží ranní rosa a houby jsou zde chráněné před chladným větrem. Při procházení lesa se zaměřte také na jihozápadní až severozápadní svahy, které jsou typické největším růstem hub.

Houbařské ráje jižních Čech

Na houbařských fórech v současnosti dominuje jako nejúrodnější lokalita Šumava, která je sázkou na jistotu i v sušším období. Naším tipem je oblast okolo Vimperka, kde jsou krásné husté lesy. Oblíbenou lokalitou je také okolí vodní přehrady Lipno a vlhčí mechové lesy v okolí Kvildy. Na houby všech druhů nejspíš narazíte i v Blanském lese a v okolí Suchdolu nad Lužnicí. Mezi další oblíbené lokality Jihočechů patří Slepičí hory, okolí Třeboňských rybníků a Vodňansko.

Za houbami do horských oblastí

Vlhké lesy bohaté na hřiby a další jedlé houby najdeme také na severu a východě Čech. V Krkonoších je to například oblast Benecka nebo Rokytnice nad Jizerou. Houbařskými ráji v Jizerských horách jsou především oblasti okolo vodních nádrží (Bílá Desná, Souše, Josefův Důl, Bedřichov), ale také pod Ještědem nebo okolí Osečné. V Beskydech se zaměřte na okolí přehrady Šance nebo přírodní park Palkovické Hůrky. Hledejte především v lesních školkách a v hustém mechovém porostu. 

Další oblíbené lokality

Mezi další oblíbené houbařské lokality patří okolí Dalešické přehrady jihovýchodně od Třebíče a Žďárské vrchy na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny. Houbaři ve středních Čechách a na Plzeňsku si přijdou na své v Brdech (např. Hostomice, přírodní park Hřebeny). A nesmíme zapomenout na Pražáky, kteří mohou tradičně vyrazit do vyhlášeného Dobříšska.