Další

Podzimní pohoda na dosah: Zábavné a praktické tipy pro ženy 50+

Podzimní pohoda na dosah: Zábavné a praktické tipy pro ženy 50+

Podzimní čas je tradičně spojený se zkracováním dne a postupným uklidňováním, které je přípravou na chladné zimní dny. Zatímco v létě máme díky sluníčku a světlu mnohem víc energie, s podzimem jí začíná ubývat a je tak dobré přemýšlet o relaxačních aktivitách, které vám pomohou zajistit si každodenní pohodu i v náročných změnách počasí, jež mohou mít špatný vliv na vaši psychiku. Jak se teda postavit k podzimnímu času a co dělat, abyste se cítily v pohodě, i když už je vám přes padesát?

Jak na podzimní pohodu

Základem pohodového pocitu je vždy pozitivní nastavení a vyvažování stresu činnostmi, které jej odbourávají. Se začátkem podzimu přichází vždy spousta změn především s ohledem na zahájení školního roku, což sice není ve vašem věku již zpravidla problémem číslo jedna, jelikož máte děti již odrostlé alespoň do věku docházky na druhý stupeň, komplikuje to ovšem docházku do nebo z práce. Stres z návratu k rutinním činnostem spojený se zkracováním dnů je tak potřeba kompenzovat vhodnými činnostmi a zájmy, které vám pomohou toto období překonat. Tady je pár tipů.

Jděte na procházku do lesa

Podzimní atmosféra lesa se zbarveným listím a zvláštními vůněmi je pro relaxaci ideální a rozhodně se vám tam podaří nabít pozitivní energii. Vyjděte si na delší procházku ideálně o víkendu ráno a zkuste třeba sbírat houby, nebo si nasbírejte různé přírodniny, které si pak doma naaranžujete a vystavíte.

Vytvářejte dekorace

Kreativní ruční práce jsou vždy velmi uklidňující a zároveň vám pomohou vyzdobit si bydlení podzimními motivy. Vedle aranžmá přírodnin můžete pracovat i s klasickými podzimními motivy (dýně, šišky apod.), případně malovat nebo si navrhnout masku a výzdobu na dušičky.

Dopřejte si klid s teplým nápojem

Chladné podzimní počasí vás častěji donutí zůstat doma v teple. Zkuste si dát pohov od starostí a domácích prací, připravte si nějaký oblíbený teplý nápoj (kakao, čokoládu, příjemný čaj), zachumlejte se do deky odpočívejte. Můžete si k tomu pustit nějaký dobrý romantický film nebo si prostě číst knížku.

Vyhledávejte sluníčko

Pokud je venku hezky, rozhodně se vydejte alespoň na chvíli na sluníčko. Jeden z důvodů, proč se nám na podzim zhoršuje nálada, je nedostatek slunečního záření. Během slunečných dnů se tak rozhodně vždy vyplatí vyjít na sluníčko alespoň na několik minut a načerpat z něj energii.